Kdy mají muži nejkvalitnější a nejrychlejší spermie?

27.09.2018 | Sex a vztahy

Dvojice snažící se počít dítě by skutečně měly především velmi často souložit. Muži, kteří byli někdy darovat sperma, vědí, že nesměli před odběrem šestatřicet hodin ejakulovat. Jenže to je mýtus, který je podle čínských vědců příčinou řady nezdarů ve snaze počít. Naopak muži, kteří se snaží počít dítě, by měli s partnerkou během jediné noci souložit dvakrát. Teprve v druhém ejakulátu, který následuje jednu až tři hodiny po první ejakulaci, produkují nejrychlejší a oplodnění nejschopnější spermie.

A stejně tak by muži darující ve spermabance své sperma měli při odběru ejakulovat vždy dvakrát v rozmezí 180 minut. Druhá ejakulace totiž produkuje kvalitnější spermie. Toto sperma je také úspěšnější při oplození in vitro – ve zkumavce.

Vyplývá to z výzkumu doktora Daho Liho z Šeng-ťingu. Ten zjistil, že za 180 minut po první ejakulaci je v semeni mnohem více bílkovin, které podporují pohyblivost a rychlost spermií. Tyto spermie mají také více bílkovin na své špičce, které usnadňují průnik do vajíčka.

„Celé roky se mužům radilo, aby omezili sexuální aktivity a zvýšili tím šanci na početí. Nicméně je na čase změnit styl uvažování. Naše data dokazují, že páry s běžnými parametry ejakulátu by měly souložit co nejčastěji kolem ovulace a minimálně dvakrát za jednu noc. Může to výrazně zvýšit jejich šanci na početí,“ tvrdí doktor Li, jehož studii publikoval odborný časopis Molecular & Cellular Proteomics.

Pozor na biologické hodiny

Klesající plodnost se dnes skloňuje čím dál častěji. A v souvislosti s ní se také často mluví o takzvaných biologických hodninách. Že se týkají jen žen? Ale kdepak! Zatímco ženám hodiny nejvíce tikají kolem třiceti let, po této věkové hranici jejich plodnost začne prudce klesat, u mužů nastupuje stejná epizoda po čtyřicítce. Ačkoli i padesátiletí, šedesátiletí, či dokonce sedmdesátiletí muži mohou zplodit dítě, rozhodně to není zodpovědné. DNA v jejich spermii totiž nese tolik vad a mutací, že svému potomkovi zadělávají na malér. Ideálním věkem muže pro zplození potomka je do pětatřiceti až čtyřiceti roků.

Nekvalitní geny ohrožují samotné početí, snižuje se šance na úspěch, také těhotenství, zvyšuje se riziko potratu, dítě je více ohroženo geneticky podmíněnými vadami a chorobami, mívá nižší porodní hmotnost a řadu zdravotních potíží.

A co znamená chránit svou plodnost a žít zdravě? Především vyhýbat se alkoholu a cigaretám. Pohybovat se denně a hodně cvičit, být často na čerstvém vzduchu v přírodě a vyhýbat se umělým hmotám, nenosit příliš upnuté spodní prádlo a nekoupat se dlouho v horké vodě, zdravě a vyváženě se stravovat a vyhýbat se potravinářským výrobkům s aditivy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat