Překvapivý spojenec při snahách o otěhotnění: Ženský orgasmus

15.02.2019 | Sex a vztahy

Řada odborníků zabývajících se lidskou sexualitou dlouho zastávala názor, že ženský orgasmus nemá žádnou důležitou biologickou funkci. Irští výzkumníci ovšem nedávno zjistili, že ženy, které orgasmu dosáhnou, mají o 15 % větší šanci, že otěhotní.

Při orgasmu se totiž do jejich těla vyplavuje hormon oxytocin, který mimo jiné stimuluje stahy dělohy, díky nimž se sperma snáze dostane k vajíčku.

Klíč k plodnosti?

Podle aktuálních statistik se dnes s problémy s početím potýká zhruba šestina párů. Příčin je mnoho, od různých nemocí přes zvyšující se věkovou hranici, kdy se partneři pro dítě rozhodnou, až po nevhodný životní styl. Řada dvojic, kterým se založit rodinu nedaří, tak hledá způsoby, jak svoje šance zvýšit. Odborníci z irské University College Cork nyní přišli se zajímavým poznatkem: o 15 % vyšší šanci na otěhotnění má ta žena, která při sexu dosáhne orgasmu.

Výsledky jejich studie naznačují, že tento efekt má na svědomí hormon oxytocin, přesněji řečeno jeho uvolňování do organismu ve chvíli, kdy žena dosáhne klimaxu.

„Tento hormon pak stimuluje děložní svaly, které pomocí kontrakcí doslova „nasávají“ vypuštěné sperma a směrují jej k vajíčku, čímž se zvyšuje šance na jeho oplodnění,“ vysvětluje Adam Durčák, který se zabývá zdravou sexualitou.

Jen 4 z 10 že vyvrcholí

Vědci zkoumající lidskou sexualitu se přitom poměrně dlouhou dobu domnívali, že ženský orgasmus – pomineme-li jeho slastný efekt – nehraje v sexu příliš důležitou roli. Usoudili tak především kvůli tomu, jak těžké je pro ženu vyvrcholení dosáhnout. Například podle nedávné studie odborníků z University of Florida dosáhne během sexu vyvrcholení celých 91 % mužů, ale jen 39 % žen.

„Na druhou stranu, pokud se partneři na zlepšení situace zaměří, je vědecky zjištěno, že až 90 % žen se postupem času dosáhnout orgasmu naučí. Pro ženu je důležité zejména porozumění jejím potřebám ze strany partnera, otevřená komunikace mezi partnery – žena se zkrátka musí naučit mluvit o tom, co jí při sexu dělá dobře a vzrušuje ji – a také čas, protože je obecně známo, že ženě trvá dosáhnout orgasmu déle,“ popsal Adam Durčák.

Zdroj: Růžovýslon.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat