Jak může milostný život vaší matky ovlivnit ten váš

Že zrovna neprožíváte lásku jako z románu, a taky vám dělá problémy vydržet ve vztahu několik měsíců? Možná vás na poli partnerství ovlivnila vlastní matka! Za co všechno může?

Rodiče jsou pro své děti vzorem. „Junioři“ přejímají jejich názory, vize, plány, emoce a v podstatě si od nich berou šablony i na vztahy. Teď se definitivně prokázalo, že děti výrazně ovlivňuje chování jejich matky, které se promítá v prožívání milostných vztahů.

To, co máš ty, chci taky!

„Naše výsledky naznačují, že matky mohou mít určité vlastnosti, které je činí více či méně žádoucí na manželském trhu. Tyto dovednosti a poznatky předávají svým dětem, jež je uplatňují ve vlastních vztazích. V podstatě je to tak, že ti nejmenší se velmi dobře učí a odkoukávají od svých maminek, jak by takové partnerství mělo vypadat,“ popisuje Claire Kamp Dush, profesorka humanitní vědy a sociologie na americké Ohijské státní univerzitě.

Tým uvedené odbornice analyzoval data z celostátních průzkumů více než 7100 Američanů, kteří byli sledováni nejméně 24 let. Vědci zjistili, že lidé, jejichž matky, se rozvedly nebo vystřídaly několik partnerů, se v mnoha případech vydali stejnou cestou. Studie, kterou publikoval odborný magazín PLoS One, také potvrdila, že pouto mezi matkou a dítětem je skutečně velmi silné a emocionální.

Druh jedinečné lásky

Jedinci, kteří s milující maminkou žili delší čas, tedy do vyššího věku, vykazují menší míru angažovanosti v partnerstvích. Jakmile však on nebo ona vylétne z hnízda, situace se změní. Pro tento jev vědci nemají konkrétní vysvětlení, snad jen, že ratolesti na matce lpí natolik, že obvykle nepotřebují přijímat lásku z dalších „zdrojů“.

Ať je to jak chce, zjištění odborníků naznačují, že matky beze sporu další generaci předávají osobnostní znaky a vztahové dovednosti, které ovlivňují šance dětí na formování stabilních vztahů. Pečující matka je pro dítě zkrátka to nejlepší. Na druhou stranu, nemilující rodič a pocit osamocení může dítěti v budoucnu způsobit poruchy citové vazby, nedostatek důvěry a nelichotivou „schopnost“ výběru nesprávných partnerů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat