Mužům tikají biologické hodiny do pětatřiceti let

28.05.2019 | Sex a vztahy

Když se hovoří o tikání biologických hodin, většinou se myslí na ženy. Jenže nejen vaječníky mají omezenou dobu „trvanlivosti“, týká se to i mužských varlat. U žen je reprodukce fakticky omezená přechodem, po němž nastává menopauza. Vaječníky přestanou zcela produkovat vajíčka. U mužů se však produkce spermií nezastaví nikdy. Vytvářejí je do smrti i ve vysokém věku. Jenže už od pětatřiceti s tolika genetickými vadami, že je početí zdravého potomka rizikové.

„Některé výzkumy dokazují, že kupříkladu riziko autismu u dítěte se začíná výrazně zvyšovat, když otec přesáhne třicátý rok věku,“ tvrdí autoři z New Jersey.

Překvapivé vlivy

Ženská vajíčka také prudce ztrácejí kvalitu po třicítce, tedy dlouho předtím, než nastane menopauza. O tom se dlouhodobě ví, ale riziko početí postiženého dítěte neleží jen na bedrech stárnoucí ženy. Je to také problém muže.

Podle odborníků by neměli pánové se zplozením potomka otálet a odkládat ho až na období po pětatřicítce. A když už, tak by si měli v mládí nechat zmrazit spermie, dokud jsou kvalitní a neovlivněny negativními vlivy zvenčí, které se během života muže střádají.

Sperma mužů starších pětatřiceti let souvisí s řadou těhotenských a porodních potíží. Zvyšuje se riziko mnohačetného těhotenství, potratu, předčasného porodu, nižší porodní váhy dítěte, vysokého krevního tlaku u těhotné ženy a těhotenské cukrovky.

Špatná zpráva pro muže

Další výzkumy dokazují, že starší otcové častěji plodí potomky s kongenitální srdeční chorobou, novorozeneckými záchvaty, autismem a některými typy rakoviny.

„Zatímco veřejnost obecně chápe, že po pětatřicátých narozeninách ženy dochází k fyziologickým změnám, které negativně ovlivňují početí, těhotenství a zdraví dítěte, většina mužů si neuvědomuje, že stejný věk u mužů souvisí s podobnými riziky,“ tvrdí doktorka Gloria Bachmannová z Rutgers University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat