Sex a menopauza: Jaký vliv má na vaše libido

Menopauza a sexuální apetit. Katastrofa? Jak se to vezme. Každá žena toto období prožívá jinak, nicméně na ovlivňování touhy stejně dojde. Jakým způsobem a co se s tím dá dělat? Složitosti nehledejte!

Menopauzy se mnohé ženy děsí. Je však pravda, že ne všechny procházejí poklesem libida, i když je to velmi časté. Ve většině případů je totiž pokles touhy způsoben sníženou hladinou hormonů. Testosteron a estrogen zaznamenávají propad, což může vést k tomu, že i pro vás je vzrušení obtížnější. Navíc to má za následek vaginální suchost a bolest při sexu.

Obvykle se s tím vším dostavuje i deprese, změny nálady, únava, přibývání na váze a návaly horka. Ani jedno se s kvalitním milostným životem rozhodně slučovat nemusí. Co s tím? Navštivte svého lékaře.

Pilulka pro každého

Pokud procházíte menopauzou a pozorujete změny ve svém libidu, lékař vám může pomoci určit základní příčinu těchto změn. Podle situace pak doporučí i sexuálního terapeuta, pokud neexistuje žádná fyzická příčina sníženého libida. Častěji se však odborníci uchylují spíš k hormonální substituční terapii. Například estrogenové pilulky snižují vaginální suchost a naopak zvyšují pohodlí při milování.

Je také vhodné uvést, že menopauzu ženám usnadňují i mírné dávky testosteronu. Terapie testosteronem, ostatně jako u všech hormonálních zásahů, však také má potenciální negativní vedlejší účinky, včetně rizika vyššího cholesterolu a akné. Co se týče nedostatečné vaginální lubrikace, mazivo je velmi důležité. Stejně jako cvičení, které pomáhá v boji proti přibývání na váze. Vedlejším efektem pohybu je uvolňování endorfinů, jež mohou snížit stres a vyvolat pozitivní emoce.

V případě, že pohyb v minulosti nebyl váš koníček, začněte pomalu a hýbejte se aspoň 10 minut denně. Následně interval protáhněte na 30 minut. Zároveň komunikujte se svým partnerem. Ztráta libida během menopauzy je často způsobena fyzickými příznaky, ale pocit většího spojení s protějškem je klíčový. Udržujte otevřené komunikační linky a buďte upřímní ohledně svého vztahu a toho, čím procházíte, a to jak fyzicky, tak psychicky. A nebojte se přitulit!

Zaměřte se na intimitu

Sex není jediný způsob, jak se cítit blízko svého partnera. Líbání, hlazení a další aktivity bez přímého pohlavního styku posilují vazby mezi vámi a vaším partnerem, proto se jim nevzdalujte. A ta nejdůležitější rada na konec? Posilujte pánevní dno s pomocí Kegelových cviků. Nejjednodušší způsob, jak lokalizovat tu správnou oblast, je zastavovat proud močení. Svaly, které zatnete, jsou ty správné. Věnujte se jim třikrát denně. Vždy zatněte, držte pět sekund a stejně dlouhou dobu uvolňujte. Opakujte desetkrát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat