Když závislost na sexu už překročila hranice

15.09.2023 | Sex a vztahy

Milování je příjemnou záležitostí v životě každého člověka. Potíž ale nastává v okamžiku, kdy se nacházíte na opačné straně mince, tedy bez sexu nedokážete přežívat.

Nymfomanie v historii

Hypersexualita mužů byla odpradávna považována za zcela normální jev. Postihovala-li přehnaná touha po sexu ženu, měla v minulosti velký problém. Takové chování nebylo u žen považováno za vhodné, ani přirozené a byl to často důvod k ledovým koupelím, pouštění žilou nebo dokonce k upálení. Dnešní doba je k nymfomanům poněkud shovívavější a řeší se většinou formou terapie.

Co je moc a co je příliš?

Míra sexuální touhy je skutečně individuální záležitost. Za nymfomany jsou považováni ti, kterým jejich apetit nabourává běžný život. Nymfomani často vyhledávají více sexuálních partnerů. Doma totiž dostatečně uspokojeni nebývají. Že mají problém, si zprvu nepřipouští zejména jejich partneři, který svůj záletnický protějšek hodnotí jako obyčejného nevěrníka. Ale co hůř, často o svém problému nevědí ani ti, kteří jím trpí.

Je skutečně těžké odhadnout, zda se v konkrétním případě jedná o poruchu či jen nadmíru sexuálního apetitu. Jestliže ale není člověk schopen například pracovat a i na pracovišti odbíhá ukojit své touhy na toaletu, případně se vzruší i na místech, na kterých by to běžně fungujícího člověka ani nenapadlo, třeba v obchodě, na poradě, v autě při cestě z práce atd., není to zcela v normě.

Hypersexualita může mít velkou souvislost s genetikou. Jinými slovy, byl-li jeden z rodičů sexuálně aktivní více, než je běžné, s velkou pravděpodobností tuto vlastnost podědí i jeho potomci.

Jak se hypersexualita léčí?

Většině pacientů postačí psychoterapie, kde dostanou možnost ventilovat svoje pocity, ale také se naučí kontrolovat své sexuální pudy. Ve složitějších případech se přistupuje k nasazení antidepresiv, má-li na svědomí přehnané choutky vyšší hladina hormonů, nasadí lékař hormonální léčbu, při které jsou použity takzvané antiandrogeny, které potlačí tvorbu hormonu zodpovědného za sexuální touhu.

Zdroj: www.patient.info/mental-health/sex-addiction-including-hypersexuality, www.psychologytoday.com/us/conditions/hypersexuality-sex-addiction







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat