Každá šestá žena, u níž selže umělé oplodnění, počne přirozeně

Ačkoli dvojici nevyjde umělé oplození in vitro, nemusejí být všechny šance zmařeny. Naopak. Stále častěji se zdá, že když partneři snahu o početí vzdají a přestanou na to myslet, žena otěhotní. Podle skotských vědců otěhotní přirozeně každá šestá žena, která neúspěšně prodělala umělé oplození a snahy už vzdala.

Vědci z University of Aberdeen studovali 2133 žen, které prodělaly umělé oplození mezi roky 1998 až 2011. Polovina z nich měla smůlu a ani asistovaná reprodukce jim k těhotenství nepomohla. Ovšem z této skupiny sedmnáct procent žen otěhotnělo přirozeně v následujících pěti letech.

A z více než tisíce žen, které počaly pomocí umělého oplození a porodily zdravé dítě, otěhotnělo přirozeně a porodilo zdravé dítě v následujících pěti letech patnáct procent.

„Umělé oplození není nic, co páry berou lehce, může být fyzicky i emočně velmi náročným procesem, i když je ošetření úspěšné. Když je toto oplození neúspěšné, je pochopitelné, že to partnery může velmi zkrušit. Ale tato studie dává párům jasnější představu o jejich šancích na početí přirozeně i po neúspěšných pokusech umělého oplození,“ tvrdí doktor David McLernon z University of Aberdeen.

Pomoc z talíře

Také se chystáte podstoupit umělé oplodnění? Pak své šance na úspěch můžete zvýšit. Nejen tím, že budete dodržovat pokyny lékařů, ale i tím, co si nandáváte na talíř. Strava středomořských národů je dlouhodobě vyzdvihována jako nejzdravější a nejlepší prevence řady civilizačních chorob. Podle řeckých gynekologů je ale také ideální formou stravy pro ženy, které mají problémy s početím a využívají metodu umělého oplození. Při konzumaci středomořské stravy se šance na úspěch in vitro fertilizace zvýší až o sedmdesát procent.

Středomořská strava je bohatá na syrovou zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ryby a olivový olej.

Vědci z Atén sledovali skupinu žen, která podstupovala umělé oplození. Jejich stravování bylo poté řádně analyzováno a srovnáno s typickým středomořským jídelníčkem. U žen, které se nejvíce přiblížily tomuto typu stravování, byla úspěšnost umělého oplození o sedmdesát procent vyšší než u žen, jejichž strava připomínala středomořský jídelníček nejméně.

„Vzato dohromady tyto objevy zdůrazňují význam stravovacích vlivů a kvalitu jídelníčku na plodnost a podporují příznivou roli středomořské stravy na úspěch asistované reprodukce,“ uvedl profesor Nikos Yiannakour z Aténské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat