Většina mužů po padesátce už je neplodná i pro umělé oplození

15.07.2019 | Sex a vztahy

Muži by neměli s početím potomka otálet a zplodit by ho měli, pokud možno do pětatřiceti let. Po tomto věku už je totiž vlivem prostředí jejich sperma tak poškozené, že předávají potomkům řadu zdravotních problémů na celý život. Starší muži častěji plodí děti s autismem či schizofrenií. Většina mužů navíc po pětatřicítce začíná být neplodná a po padesátce už je neplodná většina mužů i pro metody umělého oplození.

Podle britských a rakouských vědců muži po padesátce zplodí dítě přirozenou cestou vzácně, i když mají mladou partnerku.

Hvězdné vzory

Mnozí mužové se sice spoléhají na model některých celebrit, vzpomeňme Micka Jaggera či Roda Stewarta, kteří oba počali děti po padesátce, jenže to jsou výjimky nijak nepotvrzující, že by šlo o pravidlo.

Muži po padesátce mají o třiatřicet procent častěji sperma, které svou kvalitou neodpovídá standardům vhodným pro početí dítěte. A také to vysvětluje, proč mají starší otcové častěji děti postižené autismem či schizofrenií.

Zkreslený pohled na muže

„Kvalita i kvantita spermatu s věkem klesá, výrazné zhoršení nastává po padesátce. Lidé si však stále myslí, že mužská plodnost je nezávislá na věku. Příběhy slavných mužů, kteří plodí děti i kolem šedesátky, dává lidem zkreslený pohled na možná rizika otcovství ve vysokém věku. Musíme proto mužům zdůrazňovat, jaká rizika souvisejí s otcovstvím ve vyšším věku,“ tvrdí doktor Guy Morris z Londýnské univerzity.

Ten přednesl závěry své studie na výroční konferenci Evropské společnosti pro reprodukci a embryologii člověka, která se konala ve Vídni.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat