Dvě třetiny lidí provozují sexting bez očekávání, že dojde k sexu

06.12.2019 | Sex a vztahy

Sexting se stal běžnou součástí seznamování a vztahů. Posílání erotických fotek, videí či textů prostřednictvím chytrého telefonu se účastní všechny věkové skupiny. Psychologové se pokusili zjistit, co lidi k tomuto chování motivuje. Očekávali, že to bude především sex. Tedy že sexting bude předehrou či komunikačním kanálem vedoucím k sexu. Výsledky vás překvapí!

Tým z Texas Tech University zkoumal skupinu osob ve věku osmnáct až devětašedesát let. V dotazníkovém šetření u nich zkoumal sexting a motivaci k tomuto chování. Z výsledků pak vyšly tři hlavní důvody, které byly stejně častou motivací.

Sex na prvním místě

První motivací je sex. Posílání soukromých erotických médií slouží jako předehra a usnadnění dosažení pohlavního styku. Zatímco ještě před pár lety výraz sexting prakticky ani neexistoval (ostatně před vynálezem mobilních telefonů ani existovat nemohl), dnes je jasné, že se této zábavě věnuje většina dospělých, kteří mají partnera či partnerku (milence či milenku). Dokonce se to týká až 80 % dospělých!

Upevnění vztahu

Druhým důvodem, stejně častým, bylo upevnění vztahu, ujištění se ve vztahu, upevnění své pozice v něm a podpora citové vazby s partnerem. To je motiv nesexuální, ačkoli se týká sexuálního partnera. Podle psychologů posílání erotických obrázků a textových zpráv prostřednictvím mobilu či počítače může skutečně vztah upevnit a přinést spokojenější sexuální život.

Ale pozor! Příliš mnoho sextingu škodí jako ostatně nadbytek všeho. Lidé provozující sexting pravidelně se častěji hádají a jsou horší partneři v dlouhodobém měřítku.

Peníze

Třetím motivem, opět stejně častým jako předchozí dva, byla snaha získat něco hodnotného nesexuální povahy výměnou za své vlastní erotické obrázky či videa. Tedy odesílatel fotek svých genitálií či záběrů masturbace apod. chce za tyto materiály něco pro sebe – peníze, večeři, drahé dárky apod. Opět jde o výhody nesexuální povahy.

Jaký je závěr?

Z výsledků této studie vyplívá pozoruhodný závěr. „Bylo dost překvapující, že dvě třetiny jedinců, které se věnují sextingu, to nedělají kvůli sexu,“ tvrdí jedna z autorů psycholožka Kassidy Cox.

„Protože se sexting stává akceptovanější metodou komunikace sexuální touhy jedince, chtěli jsme podtrhnout, jak dospělí používají toto chování ve svých vztazích. Tato studie nám říká, že sexting mezi dospělými je evolucí toho, jak jsme komunikovali svou sexuální touhu partnerům v minulosti. Lidé v minulosti psali milostné básně a erotické dopisy, pak se mnohem více prosadila fotografie, partneři se nechávali eroticky nafotit pro své protějšky,“ míní další z autorů docent Joseph M. Currin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat