Atraktivní muži mají sníženou kvalitu spermií

Čím hezčí muž, tím horší podmínky pro reprodukci? Ačkoli to zní přinejmenším podivně, tohle tvrzení zřejmě nemá daleko od pravdy. Vážně jsou rodičovské ambice neslučitelné s hezkými rysy a vyrýsovanou postavou?

Že na vzhledu nezáleží, protože mnohem důležitější je lidský charakter? Ano, říká se to, nicméně věda tvrdí pravý opak. Četné výzkumy totiž prokazují, že když jde o výběr partnera, jsou jisté estetické standardy naprosto klíčové. Zjednodušeně řečeno, převážná většina lidí chce mít po svém boku atraktivní protějšek, který je navíc vtipný a nebrání se založení rodiny. Jenže jsou takové požadavky splnitelné? U mužského pohlaví prý jen horko těžko!

Krása může být i na obtíž

Nedávná a naprosto ojedinělá studie, jejíž poznatky publikoval magazín Journal of Evolutionary Biology, svět seznamování zřejmě převrátí naruby. Vědci oslovili 62 studentů ze španělské Valencijské univerzity s cílem zjistit, zda vizáž nějak souvisí s kvalitou spermií. Všichni respondenti se nejprve na pár dní zřekli fyzických projevů lásky, poté tak říkajíc s čistým štítem poskytli vzorek výměšku pohlavních žláz. Zbývalo jen účastníky vyfotografovat a snímky nabídnout k posouzení porotě, v jejímž osazenstvu seděla bezmála třicítka žen.

Přitažlivost přitahuje problémy. Hlavně s reprodukcí

Dámy přísným okem hodnotily vzhled monitorovaných subjektů, zatímco ve vedlejší místnosti byl veškerý nashromážděný ejakulát podroben důkladným testům, jež se zaměřily zejména na motilitu spermií (progresivní pohyb) a jejich koncentraci. Analýza dat pak přinesla mnohá překvapení. A to pro všechny! Z výsledků totiž vyplynulo, že muži, kteří v žebříčku atraktivity získali nejvíce plusových bodů, zpravidla vykazují nižší počet spermií a žádná hitparáda to není ani s jejich pohyblivostí a morfologií, tedy tvarem.

Přísná kritéria budoucího otce

Je to snad náhoda? Tím si nejsou jistí ani vědci, kteří připouští, že se nechtějí uchýlit k předčasným závěrům, jelikož jde o průzkum s malým počtem uchazečů. Ovšem závěry prý vnímají jako silně znepokojující a musí celou věc ještě přezkoumat. Experti zároveň poukazují na skutečnost, že produkci spermií značně narušují zvýšené hladiny testosteronu, stejně jako konzumace alkoholu, kouření, dlouhodobé užívání některých léků, nepravidelná strava, nedostatek pohybu a chronický stres. Podle všeho jsou tedy uvedené faktory úhlavní nepřátelé reprodukce. Nemá s těmito „hříchy“ co dočinění ten váš?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat