Poejakulační syndrom se léčí podáváním testosteronu

22.01.2023 | Sex a vztahy

O poejakulačním či postorgasmickém syndromu (POIS) u mužů se hovoří teprve posledních pár let. Je poměrně vzácný, ale může zničit sexuální život muže. Proč?

Muž je v případě POIS (1) totiž alergický na své sperma nebo zažívá sérii symptomů připomínajících chřipkové onemocnění kvůli hormonům vyloučeným do krve po orgasmu. Urologové z Bostonu pětadvacetiletého pacienta s POIS vyléčili podáváním testosteronu.

Vzácná alergie na sperma

Zatímco u žen vědci (2) alergii na semeno zaznamenali již v roce 1958, syndrom POIS (1), což je nemoc podobná, ale přesto odlišná, nebyla zaznamenána do roku 2002. Syndrom údajně poprvé popsali vědci (3) z Utrechtu, podle nichž se jedná o alergickou reakci na vlastní sperma. Naznačuje to fakt, že při masturbaci bez ejakulace se symptomy u postižených nedostavují.

Příznaky podobné chřipce

Zatímco některé příznaky se vám mohou zdát vcelku snesitelné, jako například ucpaný nos, únava a svědění, existují i příznaky, které jsou až nesnesitelné a díky nim se muži opravdu vzdávají sexu. Zní to až nepředstavitelně, ale kdo by chtěl mít po sexu pocit přímo chřipkového stavu a horečky! Navíc tyto příznaky mohou trvat dva až sedm dní. Mezi další příznaky patří také poruchy nálady, podrážděnost, problémy s pamětí a ztráta koncentrace (1).

Žádný sex ani masturbace

Hluboké psychické propady a úzkosti ihned po orgasmu. To jsou běžné symptomy POIS. Postižení mají často alergickou imunitní reakci na své sperma a symptomy chřipky, protože jejich tělo se brání buďto látkám obsaženým ve spermatu, nebo hormonům vyloučeným při orgasmu (1).

Urologové z Bostonu pak zjistili (4), že muži s POIS mají nižší hladinu testosteronu v krvi. K léčbě proto použili lidský choriový gonadotropin. Ten stimuloval varlata k vyšší produkci testosteronu. Po šesti týdnech léčby symptomy POIS u mužů odezněly.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5001999/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26490774/, (3) www.en.wikipedia.org/wiki/Postorgasmic_illness_syndrome, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6889685/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat