Za podrážděností partnera může stát nedostatek testosteronu

Máte doma trochu dusno, protože náladovost protějšku už přesahuje všechny meze? Je docela možné, že jeho emoční nestabilitu způsobuje úbytek testosteronu. Situaci napraví večeře ze správných surovin nebo sex!

Testosteron je nejdůležitější mužský hormon, který vzniká v pohlavních žlázách a v buňkách nadledvin. Ačkoli si ho většina lidí spojuje se svalnatým tělem a famózními erotickými výkony, jeho působení dalece překračuje hranice ložnice i posilovny. Co všechno na něm závisí a kdy vašemu partnerovi začne chybět?

Látka, která dělá muže mužem

Testosteron, možná k vašemu údivu, ovlivňuje řadu tělesných pochodů a funkcí. Kromě jeho nesporného vlivu na sexuální apetit a kvalitní erekci je tu ještě jeho schopnost bránit tělo proti špatné náladě. Zároveň dodává energii, zatímco stimuluje bojovnost, odvahu, touhu po úspěchu i chuť riskovat. Výrazně působí také na centrální nervovou soustavu a poznávací funkce. Slouží také jako prevence osteoporózy, udržuje charakter ochlupení a zasahuje do spalování podkožního tuku. Stejně jako do plodnosti, pochopitelně. Jak a čím se projeví jeho snížená hladina?

Varovné signály, které ztrpčují společné soužití

Pánům začíná klesat testosteron od 30 let, a to přibližně o jedno procento ročně, praví američtí vědci  z Harvardovy univerzity. Podle nich tento stav doprovází únava, podrážděnost, pokles libida i úbytek svalové hmoty. Dále pak nespavost, oslabení paměti, zvýšené pocení a snížená empatie. Pokud si říkáte, že tenhle popis až nebezpečně připomíná váš protějšek, je nejvyšší čas na léčbu. A můžete se jí chopit vy sama!

Udělejte něco dobrého k jídlu

Lví podíl na úrovni jmenovaného hormonu má správná strava. Zařiďte, aby se na vašem stole více objevovaly zdravé tuky, které jeho produkci podporují. Jejich bohatým zdrojem jsou kupříkladu ořechy a semínka, avokádo, kokosový i olivový olej, plnotučné mléčné výrobky, tučné ryby, hovězí maso a vejce. Nezapomínejte ani na bílkoviny.

Vyspěte se s ním

Testosteron a sex jsou úzce propojeny. Prokázala to jistá studie, jež se zaměřila na jeho množství ve slinách 44 dobrovolníků, kteří navštívili erotický klub. U těch, kteří v něm prožili pohlavní styk, bylo zaznamenáno navýšení o 72 procent. A jak dopadli respondenti, co se jen dívali? Vzrůst o pouhých 11 procent! Je tedy nad slunce jasné, že fyzickým projevem lásky se vůbec nic nezkazí. A čím častější bude, tím pochopitelně lépe.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat