Otcovo chování pak ovlivňuje ženskou sexualitu

Nevěříte mužům. Při milování se nedokážete uvolnit a se svým partnerem o chování v posteli prostě nemluvíte. Podle vás normální, podle psychologů problém. Na vašem jednání se totiž dost pravděpodobně podepsal váš vlastní otec. Proč právě kvůli němu máte narušenou sexualitu?

Dětství jednoznačně ovlivňuje pozdější sexuální chování. Nový výzkum (1) ukazuje, že ženy, které vyrůstají bez starostlivého otce nebo které na něj nevzpomínají rády, mají určité problémy se vztahy, láskou a sexuálním uspokojením. Co to má co společného s dětskými oslavami nebo besídkami?

A kde je táta? Už zase pracuje!

Vědci z americké Utažské univerzity, jejichž poznatky uveřejnil odborný časopis Journal of Personality and Social Psychology, provedli pět různých studií (2), které zaměřili na ženy a jejich vzpomínky na otce. Vyptávali se, zda tatínek někdy chyběl u nějaké z důležitých událostí, jako je první školní den, narozeniny, tábor a tak dále. Zajímala je jeho povaha, chování k manželce i dceři. Poté jim ukázali několik fotografií mužských tváří, přičemž ženy měly ohodnotit pocity při jejich prohlížení a atraktivitu pánů. Tak jednoduchý test prokázal, že křehká ženská duše na křivdy z dětství nezapomíná.

Z holčičky zralou dámou. Složitý proces!

Vědci si všimli, že pokud otec byl v rodině „jen do počtu“, či ji nějakým způsobem přehlížel nebo naopak pouze mechanicky dirigoval, ženy na jeho agresivitu, nepřítomnost a nezájem v dospělosti reagovaly několika způsoby. V mužích viděly pouhý sexuální objekt, také se v porovnání s kontrolní skupinou ochotněji pouštěly do sexuálních dobrodružství, což odhalila další kola vědeckých bádání. (Ženy popisovaly, jak vypadá muž jejich snů, co je činí šťastné a jaké chování ze strany mužů je uspokojuje.) Některé z nich se přiznaly k sexuální nejistotě a nízkému sebevědomí. Pociťujete-li, že jste na tom stejně, obraťte se na terapeuta (2).

Tak trochu mimo normu

„Tento výzkum podtrhuje důležitost otce a jeho dopad na psychiku ženy. Ta, která nemá emočně kvalitní dětství, víc riskuje a častěji bývá ve vztazích nejistá a nestálá. V případech, kdy je otec tvrdý a despotický, objevují se u ní navíc i sociální a sexuální deviantní sklony,“ uvedla psycholožka Danielle J. DelPriore z výše uvedené univerzity s tím, že pokud dívky zklame jejich matka, tak velký dopad na pozdější sexualitu to nemá (2).

Zdroj: (1) www.researchgate.net/publication/277919917_Not_all_men_are_fathers_Experiences_of_African_women_from_families_with_absent_fathers, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3468907/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat