I v oblasti intimity je prostor pro zelenou cestu zvanou ekologie

Třídíte odpad, vyhýbáte se plastům a svoji stopu na Zemi se snažíte co nejvíce zmenšit. Víte ale, že existují „zelené“ alternativy nejen pro menstruační pomůcky, ale i pro erotické hračky nebo dokonce v oblasti plánovaného rodičovství?

Kupujeme bio potraviny, nákupy už nenosíme v plastových taškách, zubní pastu nebo šampon používáme samozřejmě jenom přírodní a kávu s sebou si kupujeme zásadně do vlastních kelímků pro opakované použití… V poslední době cítí stále více lidí zodpovědnost za životní prostředí. A to je moc dobře! Ale v intimním životě není tahle odpovědnost úplně v popředí našeho zájmu. A přitom existuje tolik skvělých ekologických alternativ pro menstruační potřeby, sexuální život i plánované rodičovství, aniž byste se museli vzdát pohodlí nebo zábavy. 

Menstruační kalíšek

Ačkoli se cena tamponu v posledních letech snížila, přepočteno na roky, kdy je budete používat, jsou stále ještě velmi drahý luxus. Nejenom výrazně levnější, ale i mnohem ekologičtější, zdravější a pohodlnější jsou menstruační kalíšky. Vyrobeny jsou převážně z lékařského silikonu, nevysušují sliznici tak jako tampony a také nezpůsobují žádné infekce. Malé kalíšky můžete používat roky, tak nejenže snížíte svoji odpadovou stopu, ale přepočtete-li si pořizovací cenu na počet použití, dostanete se na směšnou částku. Kalíšky seženete na trhu od mnoha výrobců a v různých velikostech i barevných provedeních, takže si určitě vyberete.

Látkové menstruační a slipové vložky

Kdo raději používá během periody vložky nebo se nechce vzdát pocitu svěžesti se slipovými vložkami, najde i pro sebe udržitelné alternativy. Vložky z látky jsou ušité hlavně z bio bavlny a můžete je nosit mnoho let.

Ovulační testy

Pokud se snažíte otěhotnět, máte několik možností, jak tomu pomoci. Vedle metody bazální teploty, kdy si každé ráno měříte tělesnou teplotu, jsou velmi rozšířené i ovulační testy, které měří takzvaný luteinizační hormon v moči. A ten se musí měřit v určitou dobu cyklu každý den, takže vzniká celá hromada odpadu. Ekologičtější varianta jsou ovulační monitory, kdy uživatelky denně dýchají 60 vteřin do přístroje, aby bylo možné změřit plodnost. Bohužel momentálně jediný výrobek na trhu, rakouský breathe ilo, není zatím v Čechách dostupný.

Kondomy

Pro ochranu před sexuálně přenosnými nemocemi jsou kondomy stále nejlepší volbou. Ale i tady se vyplatí přejít na zelenou. Už v roce 2010 bylo veřejně publikováno, že některé výrobky obsahují zdravotně závadné látky jako alergie způsobující latex nebo potenciálně rakovinotvorný nitrosamin.  Kromě toho se kaučuk, ze kterého se kondomy vyrábějí, často těží za velmi špatných pracovních podmínek a bez ohledu na životní prostředí. Takže je dobře, že na trhu najdete i takové výrobky, které jsou vyrobeny z přírodního kaučuku, u kterého škodlivé látky nenajdete, a splňují podmínky fair trade výrobku.

Erotické hračky

Udržitelnost přišla na řadu i v posteli. Hračky z plastu, které obsahovaly změkčovače a jiné chemikálie jako fenol nebo nikl, už raději v oblasti nejcitlivějších partií používat nechceme. Místo toho už existují dilda a vibrátory ze dřeva, skla nebo kamene – naprosto bez škodlivých látek a hypoalergenní. A abyste si potěšení užili ještě více, najdete na trhu i celou řadu bio lubrikačních gelů. Jsou vyrobeny na přírodní bázi, voděodolné, a navíc obsahují další rostlinné látky, jako třeba aloe vera pro ještě lepší péči. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat