Typy nevěry, které se prostě neodpouští

Nevěra. Co to vlastně je? Pro jednoho flirt, pro druhého polibek, pro třetího až přímo pohlavní styk. Jeden typ podvádění se ale určitě mezi partnery neodpouští! Který to je?

Svatá pravda! Americký motivační řečník a spisovatel Leo Buscaglia (†74) kdysi řekl, že duševní bolest dokáže přinejmenším tak oslabit jako bolest fyzická. „Málokomu z nás se v životě podaří této bolesti uniknout. Nelze se jí vyhnout. Dá se s ní jedině určitým způsobem zacházet. Odpuštění je často hlavním, ne-li jediným únikem z bolestné situace,“ pronesl zmíněný řečník (1). Jenže každá mince má dvě strany.

V lásce a válce je povoleno vše

No dobře, odpouštění je sice lidské, ale ne každý je toho schopen, zvlášť když se jedná o zradu v lásce. Nová studie (2) publikovaná v odborném časopise Adaptive Human Behavior and Physiology vrhá světlo na typy nevěry, které lidé považují za trestuhodné a neodpustitelné.

Vědci požádali 447 jedinců z Řecka a Kyperské republiky, aby se svěřili se svými reakcemi na různé scénáře nevěry. Z celého vzorku bylo 35,8 % vdaných respondentů, 31,5 % svobodných, 26 % žijících vztahu. Studie se také zúčastnilo 6,3 % rozvedených jedinců a 0,4 ovdovělých. Jak to celé dopadlo?

Virtuální vztah versus ten reálný

Sexuální a zároveň emocionální vztah s někým jiným byl hodnocen jako nejtěžší a nejméně odpustitelný akt nevěry. Využívání online služeb, jako je sex po síti, porno či návštěva striptýzového klubu takovou váhu nemá, vlastně patří k nejméně závažným prohřeškům. Někde uprostřed stojí sex na jednu noc (úlet), city chované k jinému člověku, ale bez fyzického kontaktu, v závěsu následované placeným sexem (2).

Těhotenství je hlavním strašákem

„Naše zjištění naznačují, že s největším počtem negativních reakcí a nižší pravděpodobností odpuštění je spojena sexuální nevěra spojená s city,“ nechal se slyšet vedoucí pracovník a autor studie Menelaos Apostolou, docent na univerzitě v Nikósii. Právě ten tvrdí, že jedním z důvodů této volby je fakt, že sexuální nevěra může vést k těhotenství, takže oproti zraněným citům má vážnější a negativní důsledky pro partnerský vztah. Zainteresovanost emocí pak celou situaci ještě zhoršuje (2). Takže závěr? Není nevěra jako nevěra.

Mladí nejsou schopni čelit výzvám

„Když žena zjistí, že její partner chodí na striptýz, nebo má fiktivní vztah přes internet, sice možná bude naštvaná, ale dokáže se s tím vyrovnat,“ dál uvedl zmíněný vědec, který zároveň dodal, že starší účastníci, jež v minulosti nevěru zažili, byli ochotnější zálety odpouštět. Mladší a méně zkušené ročníky jsou zpravidla se vším přehnaně brzy hotové. „Jo tak nevěra? Seber si věci a běž.“ (2)

Sluší se však uvést, že podvádění je složitý jev a vše v rámci této konkrétní studie probíhalo pouze hypoteticky. Respondenti popisovali to, co by asi udělali, kdyby zjistili, že je partner podvádí. Proto mohou jednat jinak, pokud se tyto scénáře skutečně zrealizují. I tak ale experiment poskytuje určitý náhled na románky mimo domov. Jsou takovou ruskou ruletou lásky (3).

Zdroj: (1) www.goodreads.com/quotes/478703-when-we-cling-to-pain-we-end-up-punishing-ourselves, (3) názor autora (2) www.link.springer.com/article/10.1007/s40750-019-00119-y, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat