Spánkový rozvod může vzkřísit uvadající vztah

Počet lidí ve vaší ložnici? Minus jedna. Partner spí jinde. Znamená to, že se schyluje k rozchodu? Rozum do hrsti, oddělené postele mohou váš vztah naopak vzkřísit!

Karantény, izolace, testování, podezření na nákazu covidem-19 se podepsaly na chování lidí. Většina z nich začala spát odděleně a preferuje tak spánkový rozvod. Ve skutečnosti je podle výzkumů takových párů asi 35 procent. Všechny uvedly, že je k nákupu druhé postele přivedla právě až pandemie. Jedná se o návrat do viktoriánské éry? V té se věřilo, že se spaní s partnerem odčerpává energii.

V pozdějších dobách se proti tomuto tvrzení postavili psychologové i kouči partnerských vztahů, kteří spánkový rozvod staví do pozice ukazatele kondice daného partnerství. Začali totiž upozorňovat na to, že dvojice by měla spát pohromadě, protože to podporuje intimitu. Není-li tomu tak, schyluje se k potížím. Skutečně je to tak?

Důvod, proč to třeba jen o víkendu zkusit jinak

Britská odbornice na spánek Sophie Bostock říká, že noční separace představuje hlubší relax bez rušivých elementů, jako je třeba partnerovo převalování a chrápání. „I když se může zdát, že se nejedná o dobrý nápad, klidně se každý odstěhujte do jiné místnosti. Kvalita spánku a vztahy totiž spolu úzce souvisejí,“ zastává expertka s tím, že páry, které se dobře vyspí, se taky méně hádají už jen proto, že spánková deprivace nahrává konfliktům. Podle její teorie tak oddělený spánek ve skutečnosti dva lidi sbližuje. Dává jim víc prostoru, jež je pro partnerství důležitý. Navíc je tu efekt vzácnosti.

Kdo by se ráno nechtěl usmívat?

„Nejdřív jsem se tomu bránila, ale manžel byl pozitivní na covid-19 a já byla v karanténě. Nešlo to jinak,“ vypráví devětatřicetiletá Bára. „Každý jsme bydleli v určité části domu, a když veškerá rizika pominula, ráno jsme se scházeli u snídaně. A už to tak zůstalo. Je vzrušující, že si dáme pusu, zasedneme k jednomu stolu a přijdeme si tak nějak svěže  jako v prvních fázích vztahu,“ rozplývá se Bára, která se přiznává i k tomu, že se zlepšil i její milostný život.

Před odchodem do svého pokoje tráví s manželem maximum času u společných aktivit, koníčků a ano, milování. Pochopitelně, že se však najdou tací, kteří tuto metodu kritizují a neumějí se s ní ztotožnit, což je přirozené.

Komunikace je velmi důležitá

Každý má vztah založený na nějakých hranicích, a pokud s oddělením spaním jeden z páru rezolutně nesouhlasí, a navíc nezabírá komunikace a snaha o kompromis, je bezpředmětné ho nutit. Jinak je to ale osobní věc. Jakmile je pro vztah něco přínosné, ať už je to cokoli, neexistují žádná pravidla pro to, co je správné nebo špatné. Váš život, vaše pravidla.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat