Býti dobrým posluchačem je klíčem ke zlepšení vztahů

Při dialogu jeden mluví a druhý poslouchá, načež reaguje svým názorem. Vypadá to jako ta nejsnadnější věc na světě, viďte? Tak proč se dopouštíme tolika hrubých chyb?

Umět dobře naslouchat druhým? Podle odborníků je to jedinečná vlastnost, díky které se člověk stává lepším partnerem, rodičem, spolupracovníkem i přítelem. Osvojit si tuto schopnost ale bohužel není tak jednoduché, jak se může zdát. Kde je ten hlavní problém?

Nemístná horlivost

Většina lidí si myslí, že jsou skvělými a oblíbenými posluchači, ale opak je pravdou. Je to dáno tím, že mají špatné návyky vycházející z jejich reflexů. Při rozmluvě příliš rychle odpovídají a mění témata. I když je to někdy v pořádku, během obzvláště emotivního rozhovoru to bývá hodně na obtíž. Jak se takového chování vyvarovat?

Zařaďte zpátečku

Všichni máme příběhy, které si chceme vyprávět. Ačkoli se snažíme druhé poslouchat, často jen čekáme, až na nás konečně přijde řada. Kvůli své dychtivosti jim pak nevěnujeme takovou pozornost. Nebo se jen bojíme, že zapomeneme to, co chceme říct, proto řečníka nenecháme domluvit a ukončíme jeho projev.První klíčové pravidlo tedy zní? Spěchejte pomalu! Jsou tu ale i další nepsané zákony přínosného dialogu.

Chvilka k zamyšlení je třeba

Je také důležité soustředit se spíše na celek, než na jednotlivé části. Nechte svého společníka dokončit povídání. Než na něj budete reagovat, chvíli o něm přemýšlejte. Naše potíž je v tom, že se nám špatně hovoří s těmi, kteří jsou nešťastní. Snažíme se vyřešit jejich starost, ale už jaksi nevnímáme, jak o ní mluví. Proto mnohdy nabízíme i rady, jež nejsou úplně žádoucí. Nezbývá, než tyto dobře mířené rady vyzkoušet v praxi. Příležitostí je všude kolem více než dost!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442015/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat