Polyamorie hýbe světem sexu

Polyamorie je současným trendem a se stává velmi chváleným protipólem monogamie. Může se skutečně upřímně milovat několik lidí zároveň? Jak vypadá takový vztah několika „zamilovaných“?

Alternativní forma lásky o sobě dává vědět poslední dobou vědět v plné síle – polyamorie. Místo jednoho partnera milujete dva nebo i více. Jak to může fungovat?

Co znamená polyamorie

Polyamorie znamená svobodně se rozhodnout žít v závazném svazku s více než jedním partnerem. Všichni zúčastnění o sobě vědí, žádná tajemství neexistují. Je to tedy protipól monogamie, kdy ve vztahu jsou výhradně dva lidé.

Filozofie polyamorie

Láska není exkluzivní záležitost. Pokud někdo žije v polyamorii, nevěří tomu, že by jeden jediný člověk mohl dlouhodobě splnit všechny jeho potřeby. Na panující ideál monogamní lásky a manželství koukají polyamoristé kriticky – že je tolik lidí nevěrných je znakem toho, že člověk zkrátka není stvořený pro monogamní vztah.

Takže jde jen o sex?

Ne. Polyamorní vztahy jsou víc než jen sexuální hrátky. Poly-vztah je založen na dlouhodobosti. Tedy sex ano, ale ne jako hlavní účel. Platí, že neexistují žádná obecně platná pravidla, každá polyamorní skupina se musí rozhodnout individuálně, co její členové chtějí a co ne.

A co žárlivost?

Ta se – stejně jako v monogamním vztahu – samozřejmě objevit může. Žárlivost je zde ale něco jako vlastnění, ne jako důkaz lásky. Svoboda každého jednotlivce je považována za nejvyšší hodnotu.

Ve svazku k více než jednomu partnerovi je člověk samozřejmě konfrontován také více přáními, mnoha vášněmi a různými výzvami než ten, který se musí vyrovnat s potřebami jen jednoho partnera. Upřímnost proto hraje obrovskou roli.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8023325/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat