Výmluvy nemít sex jsou stále častější

Experti bijí na poplach. Příjemné kratochvíle plné souznění, fyzického i psychického uspokojení a radosti jsou nedostatkovým zbožím. Z milování se lidé spíš vymlouvají, než aby ho vyhledávali. Co je na vině? Tyhle věci se dotěrně staví mezi vás a partnera! 

Sex je důležitou součástí vztahu. Ne všichni ho však označují za uspokojivý. Ve skutečnosti Kinseyho institut odhalil, že 13 procent amerických manželských párů uvádí, že má sex jen několikrát ročně. Z australských studií zase vyplývá, že se svým sexuálním životem je spokojeno pouze 46 procent mužů a 58 procent žen. Zbytek ložnicové hrátky nebaví natolik, že se z nich dotyční dokonce vymlouvají.

Kromě obvyklých „vysvětlení“, ke kterým patří únava, stres a bolesti hlavy jsou tu i další důvody, proč se lidé ve středním věku vzdávají milostných radovánek. A americká klinická psycholožka Lisa Firestone vyjmenovává ty nejběžnější.

Technologie

Dnešní svět je konzumní a ano, moderní. Bez televize, tabletů, chytrých telefonů, notebooků a internetu si ho dokáže představit jen málokdo. Mnozí si obrazovky vydávající modré světlo berou i do ložnice, přitom právě manželská postel má sloužit jenom na spánek a sex – ne sledování fotbalových zápasů. Technologie rozptylují a narušují skutečné spojení s partnerem. Taky je mnohem jednodušší pustit si porno, nebo na síti flirtovat s někým neznámým, než po těžkém dni věnovat energii do něčeho tak „zdlouhavého a náročného“, jako je předehra.

Nedostatečná snaha

Stereotyp vášeň zabíjí. Jenže úkolem partnerů je se s tím vyrovnat. Spontánností, nápady, neobvyklými milostnými schůzkami, kreativitou, změnami místa i času, zkoušením nových sexuálních pozic. Člověk ale musí především chtít. To, že jiskra ve vztahu vydrží věčně – a bez práce, je jeden z největších partnerských mýtů. Přitom často stačí pouhé maličkosti, kupříkladu prodloužený víkend v zapadlém hotelu.

Nízké sebevědomí

Povislá prsa, celulitida, pivní břicho, vrásky… Není žádným velkým překvapením, že nízká sebeúcta je bariérou uspokojivého sexu. Čím lépe se cítíte, tím víc po sexu toužíte. A užíváte si ho. Vždy je důležité pracovat se svým kritickým hlasem a nedovolit mu, aby vás připravil o to, na co máte nárok. Rozkoš.

Chybějící čas nebo nálada  

Výmluvy na nedostatek času a únavu patří k těm nejběžnějším. Vlastně je to začarovaný kruh. Čím více upadáte do rutiny, tím rychleji se vytrácí motivace k tomu, abyste se v ložnici snažili. Než si všimnete, že doma sexu ubývá, přistihnete se u několika lží. „Dnes ne, zlato, už je pozdě a já brzy vstávám.“ Jistě, nejste stroj a na milování nemáte náladu 24 hodin denně 7 dní v týdnu, ale když už milování odmítáte, nestavte se zády k partnerovi jako takovému. Polibte ho, obejměte, pohlaďte, ať mezi sebou udržíte kontakt. No a taky si sex zapisujte do kalendáře. Většina lidí je dost překvapená, jak prosté plánování intimních chvilek může být užitečné.

Zdroje: kinseyinstitute.org, drlisafirestone.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat