Sex prý vyvolává porod. Vědci to zpochybnili

„Skákej, pij červené víno a miluj se. Tak porod uspíšíš.“ Taky už jste právě tohle slyšela od těch starších a zkušenějších? Otázkou je, jestli ten pořád dokola omílaný sex skutečně zabírá. Výzkumníci jsou skeptičtí!

Věci někdy nejdou podle plánu. Za těhotenství po termínu, známé jako přenášení nebo potermínové těhotenství, se označuje období, když žena dosud neporodila po 42 týdnech gravidity, tedy dva týdny po obvyklých 40 týdnech trvání těhotenství. Někdy okolo 39. týdne se polovina žen snaží porod uspíšit s pomocí různých nelékařských technik, na což upozornila jistá americká studie, které se zúčastnilo několik tisícovek nastávajících maminek. Mezi nejčastěji upřednostňované metody přitom patří pohlavní styk s ejakulací do pochvy. Jakou má úspěšnost?

Skupina hormonům podobných látek

Existují biologicky věrohodné důvody, proč je sperma pro vyvolává porodu užitečné. Je totiž přirozeným zdrojem prostaglandinů, které se v syntetické formě používají k podpoře zrání děložního čípku a obecně při přípravě na porod. Sex, zvlášť když je zakončený orgasmem, zvyšuje aktivitu dělohy, zároveň se předpokládá, že děložní kontrakce vyvolává i stimulace bradavek. Vědci ze Západoaustralské univerzity se právě na toto tvrzení zaměřili. Cílem bylo potvrdit, nebo naopak vyvrátit, zda dané metody fungují.

Pravda versus fikce

Navzdory biologické věrohodnosti a popularitě výše uvedených rad akademici uvedli, že porod se u ženy sexem skutečně urychlí, ovšem pokud je na to tělo nastávají maminky připravené. Neshledali žádné významné změny na děložním čípku u těhotných, které byly v předpokládaném termínu porodu sexuálně aktivní – v porovnání s těmi, jež se pohlavnímu styku vyhýbaly. Sluší se však uvést, že v tomto případě je těžké sexuální aktivitu jednotně definovat.

V čem stále není jasno?

Chybí záznamy o tom, jestli při sexu došlo na stimulaci prsou či vaginální styk bez prezervativu. Bývá komplikované posoudit roli prostaglandinů ze spermatu, protože nikdo neví, jestli rozhoduje objem ejakulátu a hlavně koncentrace prostaglandinu v něm. Pořád ale platí, že pokud nejsou porodní cesty připravené a miminku se na svět ještě nechce, bývají všechny zlidovělé pokusy marné. Tělo si samo řekne, kdy je ten vhodný čas. A pokud se tak náhodou nestane, vždy je bezpečnější svěřit vyvolávání porodu svému lékaři.

Zdroje: Wikipedia.org, independent.co.uk, https://www.nbcnews.com/healthmain/actually-sex-doesnt-induce-labor-study-says-1c7203852, https://www.webmd.com/baby/news/19990101/sex-to-induce-labor#1







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat