Sexista je v každém z nás

Už jste někdy slyšeli o ambiciózním odborníkovi, který se dokázala prosadit – a byla to žena? Ne? Pravděpodobně proto, že takový popis podvědomě spojujeme častěji s muži. V souvislosti s ženami se používá jiná slovní zásoba. Proč třeba „přehnaně reagovat“ může jenom žena?

Víte, jak vypadá opravdu silná žena? Je to matka samoživitelka, která je profesionálně úspěšná a sama vychovává svoje děti. A představíte si pod pojmem silný muž něco podobného? Úspěšného muže, který se zvládne postarat o děti? Myšlení z hlediska genderových rolí se odráží i v našem jazyce. A má navíc neuvěřitelnou moc – protože vytváří náš obraz světa. Který předáváme našim dětem. A pokud se náš způsob vyjadřování nezmění, rovnost pohlaví je jen prázdnou frází a vzdáleným cílem.

Silný muž a silná žena

To, jak něco pojmenujeme, je klíčové. Protože naše slova vždy obsahují část interpretace, která ale nemusí být nutně naše vlastní. Integrovaná interpretace v jazyce nám může připadat „normální“, a proto nemáme důvod ji zpochybňovat.

Takže když něco nazveme „přehnaná reakce“, není to objektivní popis, je to hodnocení. Existují však i slova, u nichž není tak jasné, jestli se jedná o hodnocení nebo objektivní označení. Takovým slovem je například „emocionální“ – popisuje, že člověk projevuje emoce. Asi bychom ho použili, když se žena na schůzce rozpláče. Ale použijete ho, když by na schůzce muž křičel? Pravděpodobně ne. Takový výbuch byste spíše nazvali slovy „dominantní“, nebo dokonce „asertivní“. Naopak pokud by na schůzce křičela žena, byla by „hysterická“ nebo „impulzivní“. Existuje dvojí metr a je jen na nás, abychom tento skrytý sexismus prolomili.

Inzeráty plné sexismu

Zejména v oblasti reklamy se ukázalo, že většina z nich je podle zvolených slov zaměřené na jedno nebo druhé pohlaví. Překvapení? Asi ne!

I s výběrem zaměstnání a popisem pracovní pozice si můžete být jistí, že přesně poznáte, koho firma vlastně hledá. Žena se asi nenajde v inzerátu, který bude plný termínů jako „ambiciózní“, „vysoký výkon“, „odborník“. To je sice na škodu samotným ženám, nicméně také trnem v oku každí feministky.

Na druhou stranu, pokud je pracovní nabídka zaměřena na ženu, použijí se slova jako „spolehlivý“, „flexibilní“ a „přátelský“. Což zase neosloví asi žádného muže.

Nebojme se neznámého

Z biologického hlediska jsou ženy a muži odlišní. To spolu se vzděláním ovlivňuje naše sociální chování. Ale skutečnost, že existuje pevný kánon hodnot, který odlišuje dobré pracovníky, nedává příliš smysl. I když je pro mnohé obtížné odvrátit se od známého a osvědčeného, měli bychom se naučit to přehodnotit.

Zdroj: názory autorky






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat