Láska na první pohled zasáhne nejdříve muže

Romantické filmy jsou toho plné. Dva se potkají a ve vteřině si padnou do oka tak, že se od sebe nemohou odtrhnout. Funguje to i v běžném životě? A je to ryzí láska, nebo jen obyčejný chtíč, na kterém se nedá stavět? Odborníci odhalili pravdu!

Princ Harry (37) to údajně zažil. Když viděl svoji budoucí ženu Meghan Markle (40), věděl, že je ta pravá. To samé řekl americký herec Matt Damon (51) o své ženě Lucianě (45). Láska na první pohled existuje. Nebo si to aspoň lidé myslí. Kupříkladu nizozemský výzkum potvrdil, že více než 33 % nezadaných pocit lásky na první pohled reálně prožívá. Kdo je k němu náchylnější? Budete se divit!

Pánové jsou v pasti jako první

Emocionální a mentální zážitek hlubokého připoutání k jiné osobě kombinovaný s intenzivní touhu je spíš mužská záležitost, neboť pánové jsou vizuální tvorové. Nejdříve je zaujme to, co vidí, teprve pak se pídí, co je pod povrchem. Evoluční psychologové tvrdí, že tento fakt sám o sobě vysvětluje rozdíl mezi pohlavími. Je tu ale další věc, která je přinejmenším zajímavá.

Vzájemné sympatie jsou výhrou v loterii

Fenomén lásky na první pohled podle akademiků (Zsok, Haucke, De Wit, & Barelds, 2017) není vzájemný. Vědci to zjistili z výpovědí téměř 400 mužů a žen, kteří vyplnili dotazníky na téma atraktivity druhých a prvních setkání s nimi. Platí tedy, že navzdory tomu, co vidíme ve filmech, je sdílený pocit okamžité lásky výjimkou, ne normou.

Nic není tak horké, jak se zdá

Americká neurovědkyně Steph Cacioppo, jejíž práce se zaměřuje na neurobiologii sociálních emocí a jejich vliv na lidskou výkonnost a zdraví mozku, razí jednu teorii. Říká, že se pocit okamžitého zamilování skládá z počátečního nevědomého procesu, po kterém následuje silné a pohlcující uvědomění, usnadněné prvotní stresovou reakcí. Po ní se dostavuje zvýšený příval dopaminu.

V překladu to znamená, že se nejdřív jakoby leknete a analyzujete osobu, která stojí naproti vám, za pár vteřin si začnete užívat příval hormonu dopaminu. Ten se tvoří v mozku a je odpovědný za pocity štěstí a radosti. Skutečnost je ale taková, že to, co lidé označují za lásku na první pohled, je spíš neobvykle silná a rychlá forma přitažlivosti, která otevírá jisté možnosti – k dalšímu poznávání. Nelze na ní stavět pevné základy partnerství. Pokud jí čelíte, věřte, že ve většině případů intenzivní spojení za lásku jen mylně vydáváte.

Zdroje: psychologytoday.com, mindbodygreen.com  






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat