Vztahy ničené minulostí

Někdy vybuchnete kvůli maličkostem, a pak netušíte, proč jste tak reagovali? Pak jsou na vině možná emocionální spouštěče, které mohou otrávit i náš vztah.

Když je člověk mladý, je život tak nějak jednodušší – zamilujete se, pohádáte, usmíříte a všechno je zase dobré. Ale s vyšším věkem je láska nějak komplikovanější. Sice se stále milujete, ale hádáte se mnohem zarputileji. Obviňujete se, trváte si na svém, vykopáváte staré křivdy, útočíte, kritizujete a uzavíráte se v sobě.

To, co se za tím vším skrývá a ohrožuje náš vztah, zůstává často bez povšimnutí – emocionální spouštěče, které jsou výsledkem předchozích negativních zkušeností. Když se ocitnete v situaci, která se podobá zkušenosti z minulosti, vaše tělo reaguje podvědomě. Spontánní reakce se tak mohou pohybovat od pláče a výbuchů hněvu až po paniku.

Když se zapne podvědomí

Obviňujeme partnera za naše pocity, které neumíme ovlivnit. Pokud se vám například rodiče v dětství nevěnovali dostatečně a váš partner si raději čte nebo kouká do mobilu, může to ve vás vyvolat nekontrolovatelný strach, paniku, hněv nebo agresi. A takové reakce samozřejmě váš vztah ničí.

Většina spouštěčů má svůj původ v bolestivých zkušenostech a čekají v podvědomí na spuštění. Pak se stane něco, co nám to podvědomě připomene – špatné slovo nebo gesto – a naše tělo reaguje. Každá maličkost se tak může stát spouštěčem – dobře míněná kritika, smích na špatném místě nebo odmítnutý polibek…

Jak se z toho dostat?

Svádět své pocity na druhé je samozřejmě to nejjednodušší. Pohled do vlastního nitra je složitý, a navíc většinou velmi bolestivý. Spouštěče existují, protože jsme bolestivým zkušenostem v minulosti dostatečně nečelili, a tak se objevují stále znovu, aby přitáhly naši pozornost. Pouze když budeme umět svá emoční tlačítka rozpoznat, můžeme se naučit zachovat chladnou hlavu i v situacích, kdy se cítíme partnerem ranění. A zachránit svůj vztah.

Zdroj: názory autora, https://www.psychologytoday.com/us/blog/compassion-matters/201608/7-behaviors-ruin-relationship, https://www.psychalive.org/relationship-infidelity-and-the-real-villain-behind-it/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat