Benefity spánku vedle milované osoby

O samotě, nebo s partnerem? Co se týče spánku, tak odborníci doporučují uléhat vedle milované osoby. Jaké to má výhody a proč díky tomu zbavíte třeba bolestí hlavy?

Ve dvou se to lépe táhne i při spánku. Spánek vedle milované osoby přichází rychleji a je kvalitnější. Obecně se ale jedná o mnohem více výhod, jež společné usínání přináší (1). Nehodí se náhodou i vám nějaký z těchto níže uvedených benefitů?

Štěstí přivolané lusknutím prstů

Jste životní partneři, věříte si a máte se rádi. Je logické, že když vedle někoho takového „složíte hlavu“, dodá vám to pocit bezpečí, takže se během několika minut začnete cítit uvolněně a bezpečně. Tělo na tenhle stav zareaguje produkcí oxytocinu, hormonu lásky, který způsobuje pocit štěstí. V četných experimentech byly prokázány i jeho mírně sedativní účinky (2). Běžné problémy, se kterými se denně potýkáte, tak najednou nemají takovou váhu.

Úleva od bolesti

Souběžně s oxytocinem organismus dostane i dávku neurotransmiteru serotoninu. Tento hormon přispívá k pohodě, pomáhá k vytváření a udržení pozitivních emocí a nálady. Taky udržuje náladu v rovnováze, navozuje spánek, ulevuje od bolestí, včetně těch, které se týkají hlavy, a zmírňuje stavy úzkosti (3). Kdo by to byl řekl, že když se přitulíte ke druhé osobě, bude to mít takový účinek, že?

Kvalitnější odpočinek

Regulace spánkových cyklů a vyrovnání stresu. Přesně o tohle se stará norepinefrin, kterému se říká „hormon soustředění“. Zajišťuje dobrou náladu a kvalitní duševní práci. Díky němu si můžete hodnotněji odpočinout. Dobrou funkci však zastává i vasopresin taktéž podporující kvalitu spánku. Uvedený peptický hormon zároveň snižuje stresový hormon kortizol (4).

Posílená imunita

Jedna postel a dva milující se lidé. Není nic lepšího. Přítomnost sympatické osoby kromě výše uvedených hormonů stimuluje i prolaktin. Ten se spojuje se zlepšením imunitního systému a skvělým spánkem (5). Takže teď, když víte vše o tom, proč je spaní vedle vašeho milovaného skvělé, přitulte se a užívejte všech výhod, které společné lože nabízí!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4636437/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507848/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537259/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507829/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat