Rozchod v dobrém

Metoda "vědomého odpojení" slibuje rozchod v dobrém. Když se tedy rozejdete z "vědomého vztahu", nebude vás trápit už žádná zášť, žádné špatné pocity. Může to fungovat?

Pokud se stále hádáte, alespoň je mezi vámi ještě energie. Ale pokud je jen ticho, jediná otázka, která zůstává je, jak se co nejlépe rozejít? I když je několik metod z párové terapie, z USA přichází koučink pro "vědomé odpojení". Termín poprvé zazněl před několika lety, když Gwyneth Paltrow a její manžel Chris Martin prohlásili, že se "vědomě odloučili" (1).

Co je vědomé odloučení

Není cílem být přáteli s bývalým partnerem i po rozchodu. Jde o to, ukončit vztah tak mírumilovně a shovívavě, jak je to jen možné, a odpustit sobě i druhému. Abyste se opravdu znovu stali svobodnými a mohli se podívat do budoucnosti. Myslím, že každý, kdo se odtrhne od důležitého vztahu, ať už s dětmi nebo bez dětí, by to měl udělat (1).

Jak "vědomé odpojení" funguje?

V podstatě se skládá z pěti kroků, které se dokončují popořadě. Prvním krokem je vypořádat se s negativními pocity, tj. s těmi ohromujícími pocity hněvu, smutku a bezmocnosti. Není to o negaci těchto pocitů. Naopak, je to o jejich cítění. Když pocity pojmenujete, už nejsou tak ohromující.

Druhým krokem je vymanit se z role oběti. Příběh, který vyprávíme sami sobě – a obvykle i ostatním – znovu a znovu, je to, co vám ten druhý udělal. To však vede k ještě větší bezmocnosti. Jak vypadá stejný příběh, pokud se zaměříte jen na fakta? Jak jste přispěli k situaci? Pokud uznáte svůj vlastní podíl bez obviňování, pak se opravdu dostanete dopředu.

Dokonce i když je druhá osoba na vině z 97 procent, měli byste se podívat na to, jaká jsou vaše vlastní tři procenta. Pokud to neuděláte, nezískáte sílu zpět. Existují dobré důvody nenávidět toho druhého a být na něj navždy naštvaný. Ale to nepomůže. Nenávist je stejně silná jako láska, je to pouto.

První kroky jsou o vás, o vašich vlastních pocitech, ve třetím kroku pak o vašich vlastních vzorcích a přesvědčeních, které jste přinesli do partnerství od dětství. Hodně pomáhá je rozpoznat – také pro budoucí vztahy, do kterých chcete znovu vstoupit.

Bývalý partner je pouze v posledních dvou krocích. To vás staví do jeho pozice: Jak se cítil? Co na něm a společném čase oceňujete? A které staré párové dohody typu "Jsem tu vždy pro tebe" už neplatí a jak by mohly – krok čtyři – vypadat nové dohody, například pro společné rodičovství?

Partnera si představte. Děkujete svému partnerovi za dobré věci, které se ve vztahu odehrály, a rozlučte se s ním. Je velmi uzdravující udělat něco, co symbolizuje: Teď je to opravdu u konce (1, 2).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8217834/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3115386/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat