Etická nemonogamie hýbe světem vztahů

Vracíte se z rande s milencem, když v tom potkáte manžela, který se vášnivě líbá se svou přítelkyní. Všichni si pak popřejete hezký večer a jdete si po svých. Připadalo by vám to jako zlý sen? Pro mnohé je to úplně běžná věc.

Co je to monogamie, to ví asi každý. Jedná se o manželství či partnerství dvou jedinců, obvykle jednoho muže a jedné ženy. Protipólem pak bývá nemonogamie, tedy situace, kdy harmonii milostného svazku naruší vliv další osoby (1). Ano, říká se tomu nevěra. Odsuzujete ji? Nemáte pro ni žádné pochopení? Je nová doba. Představte si, že dnes se podvádí trochu jinak –⁠ eticky a zcela přiznaně! Je to způsob, jak předejít rozchodu? Anebo úplná šílenost?

Jdeš spát k Pavlovi? Nezapomeň si kartáček, miláčku!

„Etická nemonogamie je přístup ke vztahům, ve kterých lidé mohou mít vice romantických a sexuálních partnerů současně. Podmínkou ovšem je, že si toho je každý zúčastněný vědom a s tímto modelem bez výhrad souhlasí. Příkladem je třeba polyamorie,“ objasňuje americká psychoterapeutka Cheyenne Taylor. „Svým klientům, kteří se o toto téma zajímají, obvykle vysvětluji, že klíčem je ohleduplnost, komunikace a samozřejmě shoda. Ve svém jádru etická nemonogamie není klasické podvádění, vše se totiž odehrává se souhlasem protejšku,“ upozorňuje specialistka (2). Jak moc je tenhle koncept rozšířený? Studie zveřejněná v magazínu The Journal of Sex & Marital Therapy prokázala, že se v takto otevřeném svazku ocitá jeden z pěti dospělých (3). Není to tedy vůbec nic výjimečného, ale poměrně běžný jev.

Pokrok volá po změnách!

„Někteří lidé to vnímají jako součást moderního životního stylu, pro jiné je to svobodné vyjádření vlastní identity nebo způsob, jak zpestřit a upevnit stereotypní vztah. V určitých případech může etická nemonogamie skutečně zabránit rozchodu. Zejména tehdy, když se vytratí sex, ale dvojice spolu chce zůstat třeba kvůli dětem nebo finančním důvodům. Je to jistý kompromis. Aby to celé fungovalo, všichni aktéři by si měli hned ze začátku ujasnit své hranice, limity, pravidla a očekávání,“ domnívá se další americká psychoterapeutka Rachel Wright (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910656/, (2) www.mindbodygreen.com/articles/ethical-non-monogamy-guide, (3) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0092623X.2016.1178675







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat