Význam sexu v dynamice vztahu

Sex. Kdo ho vlastně potřebuje a proč? Dobrá otázka. Jeho důležitost ve vztahu lze posoudit ze skutečnosti, že spokojené vztahy jsou často spojovány právě se sexualitou. Z dobrého důvodu. Partnerství dodává dynamiku hned v několika oblastech!

Obecně přijímaným faktem je, že sexuálně aktivní lidé potřebují intimitu, aby ve svých vztazích prosperovali. Nechápejte to špatně. Nedostatek intimity nutně neznamená, že vztah nemá budoucnost. Je však mnohem těžší partnerství prohlubovat. Sex totiž v partnerství plní několik nesmírně důležitých funkcí (1). Jakých?

Je formou komunikace

Sex a intimita. Obojí je nesmírně cenné. Pokud vedle sebe žijete jako bratr a sestra, nedotýkáte se jeden druhého, nepreferujete objetí, polibky nebo držení se za ruku, skutečně nejste partneři, ale kamarádi, mezi kterými zaniká podstata partnerského vztahu. Fyzická i emoční intimita jednoznačně podporuje pocit pohody a spokojenosti (1).

Posouvá vpřed

Někteří odborníci tvrdí, že sex je tzv. sociokulturní katalyzátor, který lidi posouvá do další fáze života (2). Řeč je hlavně o společném založení rodiny a novém impulzu, který děti vnášejí do různých fází bytí. Vlastně se jedná o nástroj, který nenechává partnerství uvíznout na mrtvém bodě (1).

Přináší zdravotní výhody

Díky uvolnění endorfinů a dalších hormonů „dobrého pocitu“ sex pomáhá snižovat stres. Nárůst testosteronu zase zvyšuje výkon ve všech sférách života a dopamin podporuje pocity štěstí a pozitivní nálady. Když se tyto hormony spojí, fungují jako lepidlo, které posiluje pouto mezi partnery a udržuje vztah pevný. Mimochodem, pocit spokojenosti a štěstí po sexu trvá až 24 hodin od pohlavního styku. Tato „kocovina“ posiluje pozitivní emoce vůči vašemu partnerovi (3).

Zvyšuje sebevědomí

Vzhled těla a jistota, že se partnerovi líbíte, mají přímý vliv na kvalitu sexuálního života. Výzkumy v oblasti tělesného obrazu a sexuálních funkcí ukazují, že funkční intimní život zvyšuje sebevědomí jednotlivců i samotného páru. Akt sexu je také formou potvrzení od milovaného člověka, že je s vámi v kontaktu (3).

Přesahuje ložnici

Čím intimnější milování je, tím důvěrněji se chováte i v jiných aspektech vztahu. Ať už se jedná o emocionální intimitu nebo o vzájemnou synchronizaci, celková blízkost mezi partnery je posilována zdravým sexuálním životem. Fyzickou intimitu tedy potřebují jak muži, tak ženy. Pochopitelně ve frekvenci, která vyhovuje oběma pohlavím (4). Žádná četnost milostných setkání není dobrá nebo špatná, záleží, co vám vyhovuje a na čem se domluvíte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891854/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8475217/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7584428/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7584428/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat