Partnerským hádkám vévodí téma peněz

Hádáte se doma kvůli penězům? Tak jistě, běžná praxe. Proč mohou být finanční záležitosti zhoubou vztahu? A jak z nich neudělat problém, ale pevný základ týmové práce?

Existuje asi milion věcí, které mohou rozvířit hádku mezi vámi a partnerem. K nejrůznějším rozepřím dochází třeba kvůli nedostatku společně tráveného času, domácím pracím, výchově dětí nebo sexu. Ale pokud jde o úplně nejčastější důvod a pomyslné jablko sváru, na prvním místě jsou vždycky peníze (1). Máte to stejně?

Úspory? Ty jsou prostě tabu!

Můžete se zeptat úplně cizího člověka na počet milenců a on vám rád odpoví. Pokud mu ale položíte otázku ohledně jeho bankovního účtu, bude se cítit uražen. Bojujeme kvůli penězům jen proto, že prostě nevíme, jak o nich mluvit. A to s sebou samozřejmě přináší problémy. Když jde o finance, hádky s partnerem jsou prostě jiné. Často totiž končí bez vyřešení, což vede k tomu, že napětí proniká i do dalších oblastí fungování, a to včetně milostného života. Takový stres negativně ovlivní úplně všechno (2).

Možná vůbec nejde o peněženku!

Ve skutečnosti se finanční spory týkají úplně jiných věcí. Odmyslete si, že jeden v páru utrácí o něco více než ten druhý. Zjistíte, že vzájemné bojovné argumenty jsou vlastně o tom, čemu partneři dávají přednost před vším ostatním. Ať už jde o placení účtů, spoření nebo investice do budoucnosti, najít rovnováhu je opravdu složité. Přesto je hřích se o to alespoň nepokusit (2).

Pracujte jako tým

Protože se hovorům o penězích snažíme vyhýbat, většinou o nich s našimi protějšky mluvíme až ve chvíli, kdy nastává krizová situace, což je pochopitelně špatně. Udělejte z toho běžnou rutinu. Zkrátka si každý týden sedněte nad rozpočet a společně vymyslete, za co peníze nejlépe utratit. Důležitá týmová práce. Vytvořte plán výdajů založený na tom, čeho si vážíte a co k vlastnímu štěstí opravdu potřebujete. Klíčová je komunikace.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230928/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472724/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat