Hladová mysl vede k závislosti na sexu

Skoro je mu jedno, kde, kdy a s kým. Kvůli tomu jste psychicky i fyzicky v koncích. Partner se chce milovat každý den – dokonce i několikrát. Trpí závislostí na sexu?

Pohled na svět člověka trpícího závislostí na sexu je velmi omezený. Vlastně se týká jen rozkoše a nápadů na ukojení vlastních tužeb a choutek. Dotyčný trvale neovládá své sexuální myšlenky nebo chování, což má negativní dopad na něj samotného a/nebo na ostatní. Mnoho odborníků se přitom domnívá, že závislost na sexu není diagnóza, ale symptom základních problémů (2).

Hladové není tělo, ale mysl

Nutkavá potřeba sexu může ovládat starší i mladší ročníky, roli nehraje ani pohlaví nebo sexuální orientace. Diagnostika je spíše o zjišťování, zda něčí sexuální myšlenky nebo chování pravidelně negativně ovlivňují soukromý, pracovní nebo společenský život. Existuje přitom mnoho faktorů, které mohou vést k tomu, že člověk se ne a ne ukojit, i když má sex častěji než většina populace (2).

Problémy nejen z dětství

Mezi příčiny se řadí zkušenost se sexuálním zneužíváním, napadením nebo znásilněním v dětství. Pokud se někdo nedokáže vyrovnat s tíživými pocity, strachy nebo nebezpečím z minulosti, může sex používat jako nástroj k uklidnění, získání moci i vyvolání pocitu kontroly. Experti v takovém případě hovoří o neschopnosti regulovat a zpracovávat emoce.

Ke spouštěčům ale patří i další traumata nesexuální povahy, izolace, dlouhodobá osamělost či různé duševní poruchy, kupříkladu schizofrenie. Literatura naznačuje i to, že hypersexualitu, která byla v červenci 2018 oficiálně zařazena Světovou zdravotnickou organizací (WHO) mezi duševní poruchy, způsobuje poranění frontálního a temporálního laloku nebo nádory (1).

Léčba závislosti na sexu

Léčba závisí na potřebách klienta, který často potřebuje pomoc s pochopením spouštěčů a poté s hledáním způsobů, jak reagovat na určité situace. V praxi se osvědčuje psychosociální i párová terapie, lékaři si obvykle pomáhají i hormonální léčbou, která má vliv na sexuální apetit, respektive ho tlumí. A kdy se člověk oficiálně stává pacientem? Pokud nad sebou ztrácí kontrolu a nutkané sexuální chování jej provází déle jak šest měsíců. A tady je to hodně o vás.

Heslo: Už včera bylo pozdě

Jakmile si u partnera všimnete nějaké přetrvávající změny v jeho sexuálním projevu nebo chování, poukažte na to, že nejspíš má zhoršující se problém, který by se měl urgentně řešit. Pokuste se ho přesvědčit, aby zašel za psychologem, sexuologem nebo psychiatrem. Ostatně, záleží na tom budoucnost celého vašeho vztahu.

Zdroje: názory autora, (1) www.epilepsybehavior.com/article/S1525-5050(02)90342-2/pdf, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24001295/, www.psychcentral.com, www.netdoctor.co.uk







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat