Včasná sexuální výchova dětí

Nejpozději, když se objeví mladší sourozenec, objeví se otázky typu Jak se dítě dostane do břicha? nebo Co je sex? Mnoho rodičů v těchto situacích neví, jak reagovat, a tak téma dál a dál odkládají. Včasná sexuální výchova dětí je přitom velmi důležitá pro rozvoj a uvědomění si těla.

Téma sexuality se v posledních desetiletích hodně změnilo. Společnost je stále tolerantnější, takže je možné poměrně bezpečně mluvit o individuálních sexuálních potřebách. Mnoho rodičů se však stále velmi bojí vzdělávat své dítě a nazývat věci pravými jmény. V mnoha rodinách se proto toto téma dostatečně neřeší.

Kdy začít s výchovou

Děti začínají klást otázky už ve velmi raném věku. Aby bylo možné dítě doprovázet v jeho sexuálním vývoji odpovídajícím způsobem, je důležité odpovědět na všechny otázky otevřeně. Pouze tímto způsobem si mohou děti budovat pozitivní vztah se svým tělem a sexualitou. Rozvoj zdravé sexuality je pro děti nesmírně důležitý. Psychosexuální vývoj je součástí rozvoje osobnosti. Dokonce i malé děti zajímá, co tvoří jejich tělo uvnitř i zvenku a které doteky vyvolávají pozitivní pocity. Tím, že vzděláváte své dítě přirozeně co nejdříve, můžete zabránit tomu, aby se vaše dítě uchýlilo k hledání odpovědí na internetu. Protože existuje nebezpečí, že sexualitu bude vnímat jen jako čistě fyzický akt, který není o pocitech (1).

Sexuální výchova neprobíhá pouze v určitém čase. Je to proces, který se rozprostírá během celého dětství. Informace by tak měly být s postupujícím věkem stále podrobnější. Ale také se ujistěte, že odpovídáte na otázky vašeho dítěte dostatečně, aby se necítilo na těžká témata samo (1).

Vzdělávání dětí v předškolním věku

Už v mateřské škole by děti měly znát všechny důležité informace o sexualitě.  Odpovídejte na jejich občas velmi přímé otázky způsobem přiměřeným věku, ale co nejotevřeněji. Nejpozději v předškolním věku chtějí děti prozkoumat svá vlastní a těla svých bližních. Při hrách na doktora zjistí, že chlapci a dívky vypadají jinak. V této souvislosti je důležité, aby děti znaly správná jména pro všechny části těla. Kromě toho by dítě před vstupem do základní školy, tj. od 6 nebo 7 let, mělo vědět, jak dochází k početí a porodu nového človíčka. Také připravte své dítě na to, že se vyvíjí od dítěte k dospělému. Chlapce informujte o první ejakulaci a dívky o první menstruaci. Nespoléhejte na to, že děti získají tyto informace v hodinách sexuální výchovy na základní škole (1).

Fyzické změny u školních dětí

V různých studiích vědci zjistili, že puberta u dětí začíná dříve a dříve. Již od 10 let rostou prsa a objevuje se první pubické ochlupení. Vzhledem k tomu, že děti jsou již od této chvíle schopny reprodukce, musíte je informovat také o různých metodách antikoncepce. Čím jsou děti starší, tím důležitější je pro ně jejich vlastní soukromí.  Jakkoli může intimní rozhovor s dospívajícími být někdy velmi obtížný, měli byste své dítě ubezpečit, že jste vždy připraveni ho vyslechnout a poradit, pokud bude potřebovat (1).

Rozhovor veďte v klidu a nenuceně

Dělat z rozhovoru lekci sexuální výchovy obvykle není dobrý nápad. Děti se necítí ve své kůži, pokud mají poslouchat přednášku o reprodukci a antikoncepci. Buď jsou v rozpacích, nebo považují informace za vtipné, aniž by je brali vážně. Nejlepší a nejrozumnější je, když výchova probíhá jen tak mimochodem. Odpovězte na otázky, které vaše dítě v současné době řeší. Pokud se stane, že momentálně nebudete mít příliš času, neodbývejte děti – stále na otázky odpovídejte, i když třeba jen stručně. Děti nebo dospívající by se neměli stydět mluvit o sexu. Je důležité, aby věděli, že sex je něco zcela přirozeného (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4555340/, názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat