Bolest při sexu rozhodně není výjimečná

Jedna si sex užívá, druhá doslova trpí a modlí se, aby už byl konec. A mohou za to třeba svaly pánevního dna, které si „postaví hlavu“ a odmítají spolupracovat! Nepohodlí při styku způsobuje i vaginální suchost. Tu podporujete stresem a antikoncepcí!

Jak se tak mluví o sexu už zcela veřejně a bez skrupulí, zdá se, že se při něm všichni náramně baví. Vážně je ale v peřinách vždycky taková zábava? Tak to rozhodně ne. Jenže utrpení není zas tak záživné téma ke kávě, že?

Ne všechny čeká vášeň a orgasmus!

Podle jistého australského výzkumu (1) zažívá bolest při pohlavním styku přibližně 20 procent žen a 2 procenta mužů. Že by snad jeho aktéři dělali něco špatně? Bolestivý sex, který se označuje termínem dyspareunie, neovlivňuje jen celkový požitek, ale také těžce zatěžuje duševní zdraví lidí. Dopad má obrovský, protože snižuje sebevědomí a často vede k depresivním a úzkostným stavům. Co ho ale způsobuje? Zde jsou hned dva časté důvody. Nezní vám nějaký z nich povědomě?

Vaginismus jako první problem

Mimovolné křečovité sevření svalů pánevního dna, které obklopují pochvu, kvůli čemuž nemůže penis proniknout do poševního vchodu. Tak nějak lze vysvětlit pojem vaginismus. Důležité je zjistit, na co svaly takto reagují a začít s léčbou. Může jít třeba o menstruační poruchu, což je poměrně snadno řešitelná věc (1). Druhým nejběžnějším strůjcem erotického nepohodlí je suchost intimních partií.

Kdo nemaže, ten nejede

Je to něco, co se děje v každém věku. Tento stav postihuje zejména kojící a ženy v menopauze, za což mohou hormonální změny. Vaginální suchost se zhoršuje stresem, používáním příliš agresivních mýdel a užíváním některých léků, a to včetně antikoncepce (1). Dostane se vám obojího?

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-842X.2003.tb00804.x






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat