Láska po sexu nemusí být upřímná

Po milování s vámi se svalí na gauč a řekne něco, co vám vyrazí dech. „Miluji tě!“ Máte mu to věřit? Rozhodně ne. Tohle je důvod!

Kdekoli jinde, jen ne v posteli. Vyzná-li vám muž lásku právě v peřinách, neberte ho vážně, je poblouzněný a omámený – hormony. Iluze stranou, mozek je nejmocnějším pohlavním orgánem. Při zahájení sexuálního dráždění uvolňuje mnohem vyšší hladiny některých neurochemikálií. Tyto chemické změny pomáhají regulovat a urychlovat sexuální aktivity. Jedním z těchto neurotransmiterů je dopamin, který podporuje pocity touhy, euforie, spokojenosti a odměny (1).

Nelze to ovládat

Když jste s někým v intimním spojení, tělo je zásobené i oxytocinem, hormonem lásky, jež se spojuje s pozitivním sociálním fungováním, důvěrou a loajalitou. Samotný sexuální akt je tak řízen více instinktem a emocemi než racionálním myšlením. Ve stavu euforie zkrátka člověk říká věci, které by za normálních okolností nevypustil z úst, což platí jak pro muže, tak i pro ženy (2).

Mezi chtíčem a láskou je rozdíl

V opojení hormonů je někdy těžké rozeznat chtíč od lásky. Chtíč se definuje jako stav ohromující sexuální a fyzické přitažlivosti k jiné osobě (3). Jde především o vzrušení, takže pokud vám samotným buší srdce pokaždé, když vidíte objekt svých erotických snů, cítíte nával vzrušení i z toho nejmenšího doteku těl a nemůžete o tomto jedinci přestat sexuálně fantazírovat, pravděpodobně je to chtíč. Láska je mnohem širší pojem (4). Zahrnuje hlubší emocionální spojení a obvykle touhu, aby daný vztah vydržel. Ovšem pozor, pro začátek, tedy v raných fázích milostného vztahu, se chtíč a láska vzájemně nevylučují. Můžete zažít lásku bez chtíče nebo chtíč bez lásky, obojí lze cítit současně (ve stejnou dobu).

A co když je to pravda?

To ale nic nemění na tom, že postelové výroky ihned po milování nemají hlubší podtext. Až budete příště přemýšlet, jestli milenec myslel vážně to, že jste nejlepší ženou na světě a matkou jeho budoucích dětí, se kterou chce strávit zbytek života, uvěřte mu to, až stejné věty zopakujte u romantické večeře, na golfu či na grilování s přáteli. Určitě je to směrodatnější (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535451/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507848/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12971184/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7248243/, (5) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat