Reakce v případě sexuálního obtěžování ze strany oběti i svědka

Obtěžování se týká nás všech. Nejen pachatele a oběti, ale i lidí kolem. Co můžete dělat v případě sexuálního obtěžování? Jak se chováte jako oběť, abyste situaci nezhoršili? A jak můžete pomoci, aniž byste ohrozili sebe nebo oběť? 

Iniciativa Stand up (1) nabízí na svých webových stránkách online výukové programy, které poskytují informace o nejdůležitějších krocích – a ukazují, jaká reakce je vhodná jako oběť nebo svědek. Sexuální obtěžování totiž bohužel stále není minulostí. Jak se chovat, když se stanete obětí?

Poslouchejte svůj vnitřní pocit

Zdá se vám situace zvláštní? Pak je velká pravděpodobnost, že skutečně je. Nedostatek osvěty znamená, že zejména oběti obtěžování si nejsou jisté – a nechtějí nic příliš dramatizovat. Faktem ale je, že jakmile se cítíte nepříjemně, musíte se bránit, něco říct nebo požádat o pomoc. V těchto situacích zachovejte ale co největší klid, hledejte možnost, jak obtěžování uniknout, nebo vyhledejte lidi, kteří vám mohou pomoci (2). 

Buďte přímí a pohotoví

Když dojde na obtěžování, obvykle se cítíte stejně překvapeni jako bezbranní – a bohužel až příliš zřídka máte po ruce tu správnou „zbraň“. Ale můžete cvičit! Připravte si v duchu několik projevů, které použijete v případě, že vás bude někdo obtěžovat. Můžete také pachateli důrazně, ale zdvořile říci, že je vám to nepříjemné a měl by vás nechat na pokoji. Nediskutujte, ale dejte jasně najevo, co nechcete (3).

Požádejte o pomoc

Bojíte se ohradit proti obtěžování? Pak požádejte o pomoc – třeba ostatní kolemjdoucí. Popište svou situaci a ukažte na osobu, která vás obtěžovala. Můžete také požádat ostatní, aby něco řekli, zůstali s vámi nebo nahráli daný okamžik svým mobilním telefonem (3). 

Záznam situace

Pokud vás někdo obtěžuje, můžete si to zaznamenat – například kamerou mobilního telefonu. Nejenže to může osobu upozornit, že se chová špatně, ale také to může usnadnit následné nahlášení obtěžování úřadům. Pokud se necítíte být schopni to udělat sami, požádejte kolemjdoucí, aby si situaci vyfotili (3). 

Jak se chovat jako svědek

Zatímco kolem 80 procent žen zažilo obtěžování (4), podle průzkumu společností Ipsos a L'Oréal Paris (5) 28 procent svědků neví, jak postiženým v takových situacích pomoci. 26 procent dokonce považuje zásah za příliš velké riziko. Myslete však na to, že můžete dodat obětem nejen dobrý pocit, ale také pomoci v rozhodujících chvílích...

Oslovte oběť

Nejste si jisti, zda někdo nepotřebuje pomoc? Zeptejte se! Postižený člověk je totiž tím nejlepším, kdo vám řekne, když se necítí dobře. Případně můžete za obětí zajít později a říci, že vám situace připadala zvláštní. I když to konkrétně nepomáhá proti obtěžování, může to zmírnit pocit viny oběti (3). 

Zapojte další lidi 

Zejména jako žena se možná necítíte bezpečně při zasahování – strach, že se vám něco stane, je příliš velký. Zapojte proto okolí! Počítá se to také jako pomoc k tomu, aby si ostatní lidé – například řidič autobusu v autobuse – uvědomili situaci. Do takové situace můžete zapojit i policii (3). 

Záznam situace

Jakmile se stanete svědky obtěžování, ale nechcete sami zasahovat, můžete situaci nahrát mobilním telefonem – tím neutrálně zaznamenáte, co se stalo a vy pak můžete pomoci. Po incidentu určitě zajděte za dotyčnou osobou, řekněte jí o nahrávce a zeptejte se, co by s ní chtěl dělat. Pokud oběť nahrávku nepotřebuje, smažte ji (3). 

Konfrontujte pachatele

Pokud jste svědky obtěžování a sami se cítíte bezpečně, můžete pachatele konfrontovat. Řekněte, že jste byli svědky situace, která podle vás není v pořádku. Ale nehádejte se s pachatelem. Dbejte také na to, abyste neohrozili sebe ani oběť (3). 

Rozptýlení 

Použitím diverzní taktiky můžete nepřímo pomoci oběti při obtěžování. Zeptejte se například oběti nebo pachatele, kolik je hodin nebo na cestu. Tímto způsobem přerušíte kritickou situaci a dáte oběti šanci uniknout. Případně můžete také stát tiše vedle oběti a identifikovat se tak jako jasný svědek (3). 

Zdroj: (1) www.standup-international.com/cz/cs/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519455/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7502731/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8598035/, (5) www.loreal.com/en/articles/commitments/l-oreal-paris-stands-up-against-street-harassment/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat