Pohlavní nemoci přenosné orálním sexem

Sexuálně přenosné infekce nechodí po horách, ale po lidech. Které se šíří orálním sexem? V bezpečí nejste téměř nikdy!

Populární, žádaný, běžný. Kanadská studie (1) z roku 2016, které se zúčastnilo 899 vysokoškoláků, odhalila, že pro dvě třetiny dotázaných studentů orální sex představoval poslední sexuální zkušenost, přičemž na pohlaví se tolik nehraje. 73 procent mužů a 69 žen tehdy uvedlo, že ze slasti ústy (ať už poskytované nebo přijímané) má velkou radost. Jenže každá mince má dvě strany.

Pokud si myslíte, že orální sex je ve srovnání s jinými sexuálními praktikami bezpečnější formou styku, jste na velkém omylu. V některých případech se pohlavně přenosné choroby mohou šířit z genitálií do úst a naopak. S čím vším počítat, pokud nastavíte svůj rozkrok polibkům, nebo naopak vypláznete jazyk a obšťastníte jím partnerův penis (2)?

HIV

Je pravděpodobnější, že se virem HIV nakazíte při nechráněném vaginálním a análním sexu než při orálním milování. Přesto je to možné, přenos viru se nedá vyloučit. Riziko se zvyšuje při kontaktu úst s „nakaženým“ ejakulátem, poševním sekretem a zejména při styku s menstruační krví.

Opar

Jedno ze základních sexuálních pravidel zní: Máte-li opar, orální se neprovozujte. Přestože genitální herpes je obvykle způsoben infekcí HSV2, při orálním sexu je možný přenos infekce HSV1, která způsobuje jak opar na rtech, tak i na intimních partiích (riziko obvykle představují sliny). Nutno podotknout, že herpes se přenáší, i když se příznaky neobjevují.

Kapavka

Kapavka je pohlavně přenosné onemocnění, jež způsobuje bakterie neisseria gonorrhoea. Infekce se šíří při nechráněném pohlavním, análním, ale právě i orálním styku. O kapavce je známo, že může infikovat genitálie, konečník a hrdlo, přičemž je natolik inteligentní, že si vyvíjí odolnost vůči antibiotikům. Nejvhodnější ochranou před kapavkou při orálním sexu je použití kondomu nebo průhledné kuchyňské fólie.

Chlamydie

Chlamydiová infekce jedna z nejčastěji přenosných nemocí mezi sexuálně aktivní populací ve věku mezi 15 až 50 lety. Ohroženi jsou oba partneři, tedy osoba provádějící orální sex, i osoba, která jej přijímá. K nákaze parazitujícími bakteriemi chlamydia trachomatis také dochází vinou kontaminovaných předmětů, například ručníků.

Syfilis

Syfilis se nechráněným orálním sexem přenáší snadno. Infikovaná osoba nemusí mít příznaky onemocnění, ale pouze nevědomě původce nákazy přenáší.

Žloutenka typu B

Ani hepatitida si nebere servítky. Jako nejrizikovější bývá uváděn anální sex, hned za ním vaginální a následně ten orální. Na druhé straně se hepatitida typu A snadno „rozmáhá“ při tzv. anilingu neboli orálně-análním sexu. Oběma typům hepatitidy lze předejít očkováním.

Zdroje: (1) www.utpjournals.press/doi/abs/10.3138/cjhs.251-A2, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4660550/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat