Z příležitostného sexu vážný vztah

Spíte s ním a je to fajn. Zatímco zpočátku to bylo pouze o milování, časy se mění. Co když do postele zamícháte i city, může se z čistě sexuálního dobrodružství vyvinout vztah? Čísla hovoří jasně!

Příležitostný sex není žádnou novou formou rozkoše. Až 60 procent mužů a žen téměř všech věkových kategorií přiznává, že někdy v minulosti měli pohlavní styk, který se dá označit za nezávazný či příležitostný (1). V dnešní době je celkem běžné, že dva lidi spolu nežijí, nicméně navštěvují se, znají svá těla, erotogenní zóny i grimasy i při orgasmu, ale nic víc. Jak velká je šance, že se něco takového promění v plnohodnotný partnerský vztah? Záleží na okolnostech!

Kdy nemá smysl se o cokoli pokoušet?

Sex může být fenomenální a nekonečně krásný, ale čím víc času se svým milencem trávíte, tím rychleji a snadněji začnete chápat, zda si s ním máte co říct i v běžném životě mimo postel. Třeba je jinak sobecký, což vám vadí, taky má naprosto odlišnou životní filozofii. Pak je nutné přihlédnout i k faktu, jestli je vůbec na nějaký posun ve vztahu zvědavý a připravený.

Jistě, na začátku jste si stanovili jasná pravidla, že do sexu nebudete zatahovat city, ale to se změnilo. Vy najednou chcete něco víc, což protistrana pochopitelně může vnímat jinak, tedy podle původní dohody. Mluví-li milenec pouze o fyzické rozkoši, nevyptává se na vaše emoce a podrobnosti z vašeho běžného života, pravděpodobně ho zajímá jen sex. Dobrý znamením není ani to, že se ve vzpomínkách neustále vrací ke své bývalé partnerce. V těchto případech se zbožné přání proměnit vztah postavený čistě na sexu v partnerství nejspíš neuskuteční.

Kdy má smysl zabojovat?

Pokud v současné době jste v roli „přítelkyně s výhodami“, může být matoucí vyjádřit své touhy a ujasnit si, po čem vlastně toužíte, popřípadě zariskovat a jít s kůží na trh. Za pozitivní znamení považujte to, že se s vámi milenec baví i mimo obvyklou dobu, je ochotný vás vyslechnout, když máte potíže, netrávíte spolu čas pouze v ložnici, ale zajdete si třeba do kina nebo do divadla. Pak váš milostný partner může být otevřený vydat se cestou závazku.

Cítíte-li to tak, seberte odvahu, vyjádřete se a nechte protistraně dostatek času na zpracování této důležité informace. Jaké jsou šance, že to klapne? Podle studie (2) časopisu Emerging Adulthood si z nezávazného sexu téměř 41 procent lidí vytvoří pravidelný zvyk, přičemž v téměř polovině případů je tento „rituál“ předstupněm vážného vztahu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3613286/, (2) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/2167696813487181, názor autora - zbytek článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat