Když vás partner přestane sexuálně přitahovat

Co bylo včera není dnes. Podívá se na vás spikleneckým okem, pohladí vaše záda a pokouší se rozepnout podprsenku. Škoda, že z toho nemáte takovou radost jako dřív. Proč už vás partner nepřitahuje a co se s tím dá dělat?

Nic netrvá věčně. Z výpovědí (1) 3 000 účastníků ve věku od 25 do 41 let, které povolali vědci z Mnichovské univerzity Ludwiga Maximiliána, vzešlo, že lidé jsou se sexuálním životem spokojení zhruba na roce od seznámení (začátku vztahu). Pak už křivka uspokojení strmě klesá dolů.

Partneři se znají, jeden druhého nepřekvapí, Petra má přehled o erotogenních zónách svého Tomáše, zatímco on odhalil ten jediný a zaručený způsob, jak svoji partnerku přivést k orgasmu. Bouřlivý sexuální život se mění v usedlou monotónnost, a jako by toho nebylo málo, objevuje se další problém. Sledujete partnera, jak na gauči a s pivem v ruce sleduje fotbalový zápas, přičemž vám dojde, že vás zčistajasna přestal eroticky přitahovat. Je to normální? A měl by se takový vztah ukončit?

Nic nového pod sluncem

Stává se to mnoha párům. Je důležité pochopit, že pokles a ztráta sexuální přitažlivosti není nic výjimečného. Tento stav nastává, když nejsou splněny vaše potřeby a očekávání. Můžete partnerovi sdělit, co v posteli chcete a potřebujete, ale on vás nevnímá. Nebo jen ve skrytu duše doufáte, že sundá to pivní bříško, začne cvičit, být víc spontánní a podobně.

Pokud k tomu nedojde, je nízká sexuální přitažlivost přirozenou reakcí na stereotyp nebo nespokojenost, jež nemusí souviset čistě s fyzickým vzhledem partnera. Jeho laxnost vůči romantice dává najevo, jako by už o partnerství (a třaskavost v něm) nestál. Koktejl toho všeho pak vyvolává smíšené reakce i nedorozumění.  

Pod povrchem

Hlavním problémem je to, že jak vztah běží, člověk se přestává zaměřovat na ty hezké věci, a naopak mu dělají vrásky to negativní. Najednou vidíte ošklivou stránku svého partnera, což nutně neznamená, že je vaše spojenectví odsouzeno k záhubě. Nejprve se pokuste určit, v čem je ten základní problém. Možná jste jeden druhého zanedbávali kvůli pracovnímu vytížení nebo dětem.

Sexuologové dodávají, že po rozklíčování základního problému si situace žádá akci. Snížená přitažlivost musí být nahrazena „náklonností, smyslem pro humor a intimní komunikací“. Je také důležité poznamenat, že k tomu, aby se věci znovu rozběhly, jsou potřeba dva ochotní a spolupracující lidé. Proto protějšek upozorněte, že je ve vašem společném zájmu, aby se vám ve vztahu dobře žilo. Z tohoto důvodu se snažíte udržet jej funkční – zájmem i nápady.

Nasaďte si křídla, pomůže to

Jakkoli to může znít neromanticky, komunikujte se svým partnerem a intimní schůzky s ním si dopředu plánujte. (Klidně je zapisujte i do kalendáře.) Dělejte věci, o kterých jste vždycky snili, jeďte na hory, navštivte nějaký kurz, skočte si na partnerskou masáž a snažte se „bytí“ trochu okořenit.

Pokud se ve vztahu nestalo něco, co je velmi bolestivé (kupříkladu opakovaná nevěra), lze v partnerství opětovně věřit a získat v něm jistou úroveň komfortu, jež může vyústit v erotično. Ostatně, všechny vztahy prožívají vzestupy i pády a každý den není posvícení. V případě pochybností o sobě samém, sexu i vztahu se obraťte na zkušeného terapeuta, i ten vám může s ledasčím pomoci.

Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s10508-015-0587-0, názor autora + oslovení respondenti







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat