Chuť na sex je v zimě nižší

Možná vás letos tvrdě zasáhlo zimní blues, nebo vám je příliš chladno na to, abyste si sundali oblečení a pomilovali se. Dobrou zprávou je, že v tom nejste sami. A navíc se s tím dá něco dělat. Vyjděte ven a snězte rybu!

Za sníženou sexuální touhou stojí hned několik faktorů. Ve hře je stres, pak taky užívání některých léků, převážně antidepresiv, snížení hladin pohlavních hormonů, jako je testosteron či estrogen, nesoulad v partnerství či třeba nemoc. Méně často se hovoří o tom, že na libido má vliv i aktuální venkovní počasí (3). Taková zima, během které se slunce neobjevuje tak často jako v jiných fázích roku, sexu nenahrává. A co má právě slunce společné s aktivním sexuálním životem?  

Důvod, proč v zimě klesá libido

Když se pohybujete venku a svítí slunce, je kůže vystavena tvorbě kožního vitaminu D. Jeho zdravé hladiny jsou velmi důležité pro optimální sexuální funkce a touhu. Ve skutečnosti podle studie (1) z roku 2016 jsou optimální hladiny vitaminu D spojeny s vyšším skóre sexuální touhy, výskytu orgasmu a spokojenosti u zdravých žen. Stejní vědci pak zjistili podobné výsledky i u mužů. Bylo zjištěno, že účastníci se zdravou hladinou vitaminu D mají lepší skóre v erektilní i orgastické funkci a sexuální touze (2).

A zase v tom jsou hormony!

Pravda je taková, že denní suplementace vitaminu D zlepšuje hladiny testosteronu. A vzhledem k tomu, že testosteron, estrogen a progesteron hrají roli v sexuální touze a vzrušení, všechno to do sebe zapadá. V zimě je libido línější, proto se častěji vydávejte ven, pokud svítí slunce, a to aspoň na 20 až 30 minut, nebo zkuste užívat kvalitní doplněk stravy právě s déčkem. Pomůže vám k udržení zdravého stavu a libida (4).

Zdroje z jídla mají přednost před soláriem

Myslete i na to, že vůbec nejvíce vitaminu D obsahují mořské ryby, potažmo produkty z nich. A čím jsou ryby tučnější, tím lépe. Proto volte tuňáka, makrelu nebo losos. A pozor, solária jsou sice schopna zvýšit hladinu sérového vitaminu D, ale ve většině případů jen přechodně. Proto je v zimě z tohoto důvodu nelze doporučit (5).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27544743/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7752519/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/832938/, (4) www.blog.insidetracker.com/can-vitamin-d-restore-low-testosterone-levels, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat