Sex je fajn, ale tělo lační i po masturbaci

Masturbace by se měla stát běžnou součástí osobní péče každého člověka, podobně jako čištění zubů. Má totiž kosmetické a zdravotní výhody, po kterých tělo i mysl doslova lační!

Dřív bývala mlčenlivým tématem uloženým pro soukromé rozhovory, ale s podporou pozitivní vědy a výzkumu se konečně začala brát vážně. Masturbace má mnoho výhod a určitě by se neměla podceňovat. Které neuvěřitelné benefity se jí nedají upřít?

Je to forma sebepoznání

Masturbace, akt stimulace vlastních pohlavních orgánů vedoucí k potěšení, je normální a zdravou součástí sexuálního zážitku člověka a představuje skvělý způsob, jak zjistit, co je vám příjemné. Nejlepší na tom je, že je pro všechny (5).

Přispívá k duševní pohodě

Masturbace a často následně orgasmus uvolňuje endorfiny – hormony, které vytvářejí pocity potěšení a pohody. Je známo, že endorfiny kontrolují reakci na stres a v konečném důsledku působí na zlepšení naší nálady a zklidnění (1).

Jedná se o formu bezpečného sexu

Ze všech sexuálních aktivit je nejbezpečnější právě masturbace. Když masturbujete sólo, nevzniká absolutně žádné riziko na získání pohlavně přenosné infekce nebo otěhotnění. To ovšem neznamená, že nehrozí úrazy a zranění. Nikdy nepoužívejte masturbační pomůcky se štětinkami, třískami a podobně a vždy dbejte na to, aby se „šidítka“ z pochvy dala bezpečně vytáhnout (5).

Masturbace posiluje pánevní dno

Orgasmy fungují jako minitrénink pro pánevní dno. Když dospějete k orgasmu, dochází ke kontrakcím, které pomáhají zlepšit kondici „podvozku“. A vše souvisí se vším. Vědecká zjištění prokázala, že již pouhé 8týdenní cvičení pánevních svalů zvyšuje schopnost žen dosáhnout orgasmu, ovlivňuje trvání a intenzitu vyvrcholení a podporuje vaginální vjem při pohlavním styku – nejen po porodu (2). Posílené pánevní dno také zabraňuje inkontinenci.

Orgasmy navozují spánek

Pro mnohé jedince je sexuální potěšení něco, co vypíná ostražitost nervového systému a navozuje ospalost. V praxi to vypadá tak, že sexuální aktivita může vést k uvolňování oxytocinu (hormonu mazlení) a prolaktinu (hormonu, díky kterému jsme ospalí) a zároveň inhibuje kortizol (stresový hormon). Nic lepšího si pro nástup noční regenerace nemůžete přát (5).

Zkrášluje pleť

Hormonální uvolňování, k němuž dochází při sexuálním potěšení, snižuje stres, zlepšuje spánek a podporuje relaxaci, jak již bylo uvedeno. Navíc bylo prokázáno, že sexuální potěšení zvyšuje hladinu estrogenu, což může pomoci udržet mladistvost pokožky (3).

Kolik lidí masturbuje?

Z různých anket a průzkumů vyplývá (4), že masturbuje 76 % žen a 92 % mužů, takže pokud k nim patříte, užívejte si to!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6250104/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462060/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685269/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8917107/, (5) www.link.springer.com/article/10.1007/s10508-010-9722-0







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat