Za nechutí na sex může stát chudokrevnost

Ruku šmátralku vašeho partnera jste zase odkázala do patřičných mezí, protože na sex zkrátka nemáte náladu? Může vám chybět železo. Jak a proč ovlivňuje dění v ložnici?

„Jaké je vaše libido“? To je běžná otázka, kterou lékaři i sexuologové ve svých ordinacích často pokládají. Rozmáhá se totiž takový nešvar – civilizační nedostatek sexuálního zájmu, ze kterého se osočuje právě nízké libido. Proč milostný apetit slábne, až se zcela vytratí?

Zlato, dnes fakt nemám náladu!

Na absenci erotické touhy si podle odborných literárních přehledů (1) stěžuje 24–43 procent žen, což je o poznání více než mužů. V čem tkví hlavní příčiny? Ve vědecké sféře se hovoří hlavně o chronickém stresu, časté únavě a zmáhající péči o děti. Existuje ale i jiný důvod, který fyzickému projevu lásky dává velkou stopku.

Málo železa, málo motivace?

Přímou spojitost mezi stávkujícím libidem a nedostatkem železa prokázala mimo jiné i studie (2) publikovaná v odborném recenzovaném magazínu PLOS One. Absence tohoto životně důležitého prvku a s tím související chudokrevnost dle zjištěných závěrů podporuje vyčerpanost, přičemž negativně působí na sexuální funkce. Nechtělo by to trochu navýšit hladinku? Vysokým podílem železa se pyšní vejce, červené maso, kešu a lískové ořechy, dále pak dýňová, lněná a slunečnicová semínka, mák, luštěniny, quinoa, kvalitní hořká čokoláda, špenát, brokolice, červená řepa a mořské plody. Pokud jde o krevety a ústřice, s nimi uděláte dvojnásobné terno, protože se obecně považují za spolehlivé afrodiziakum. Mimochodem, kolik železa je tak akorát?

Dávka potřebná pro sex, zdraví i pohodu

Experty schválený denní doporučovaný příjem (3) činí něco kolem 17 miligramů. V případě, že železo lidský organismus dlouhodobě zoufale postrádá, člověk netrpí jen nízkým libidem, ale pociťuje i svalové bolesti, malátnost, nechutenství a nevolnost, přičemž se objevuje také podivná bledost sliznic i kůže. Sluší se zmínit, že se tato živina podílí na krvetvorbě, posiluje imunitu a zajišťuje celkovou výkonnost. Tak ať vám nechybí!

Zdroje: (1) www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)31335-7/fulltext, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6283628/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222309/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat