Pohlavně přenosné choroby jsou na vzestupu

Nyní je kondom důležitější než kdy dřív! Čím dál častěji se objevují případy pohlavně přenosných chorob, a to nejen u dospělých!

Podle nových údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) roste míra sexuálně přenosných infekcí. Mezi lety 2020 a 2021 CDC zdokumentovalo více než 2,5 milionu případů konkrétně ve Spojených státech, což představuje meziroční nárůst o sedm procent. Zvyšuje se hlavně výskyt chlamydií, kapavky a syfilidy, přičemž vědci zaznamenali „obzvláště neklidný“ nárůst v případech vrozené syfilidy u novorozenců. Ten se během druhého roku pandemie covid-19 zvýšil o více než 30 procent!

Nikdo není v bezpečí

Ačkoli pohlavně přenosné choroby mohou postihnout každého, případy v roce 2021 byly neúměrně vysoké převážně mezi některými demografickými skupinami, včetně gayů a bisexuálů (1). A dá se předpokládat, že se tento „nešvar“ netýká pouze země „za velkou louží“.

Nějak bylo, nějak bude?

Chlamydie, kapavka a syfilida patří k nemocem, jež jsou léčitelné antibiotiky – ale aby se pacienti vůbec mohli léčit, nejprve musí mít povědomí o tom, že s nimi něco není v pořádku. A kontaktovat svého lékaře, což je kámen úrazu číslo jedna. Většina lidí příznaky nemocí ignoruje, nebo se za ně stydí. Ve hře je přitom nejen jejich vlastní zdraví, ale i zdraví sexuálních partnerů, popřípadě nenarozeného plodu.

Řešení, na která leckdo nechce přistoupit

Nedávná studie JAMA totiž zjistila, že po pandemii se prohloubily i jiné problémy. Ženy mají strach z nedostatku důvěrnosti a služeb lékařů, pro mnohé z nich překážku představuje již jen domluvení schůzky na klinice nebo v ordinaci gynekologa (2). Jako kdyby svět přestal být kontaktním místem.

Odborníci na ženské zdraví přitom vyloženě doporučují pravidelné screeningy a testy nejen u těhotných, ale obecně u všech sexuálně aktivních osob. Nejdůležitější je ovšem zase a opět prevence.

Kolik sexuálních partnerů vlastně máte?

Každý dospělý by měl přijmout praktiky bezpečnějšího sexu, aby se zabránilo šíření pohlavně přenosných chorob. To může zahrnovat nošení kondomů během sexu, zapojování se do vzájemně monogamních vztahů a snižování počtu sexuálních partnerů.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/std/statistics/2021/default.htm, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2803644?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=041023






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat