Vaginálních tekutiny, ze kterých nemusíte být na nervy

Vagína je komplikovaný a dynamický ekosystém, jehož spokojenost závisí na mnoha bakteriích a vlhkosti. Je známo, že bývá citlivý na vnitřní i vnější změny, a proto se nedivte, když zaznamenáte tyhle tři typy vaginálních tekutin.

Dobře to příroda zařídila! Tekutiny produkované žlázami v děložním čípku a vaginálním otvoru a tekutina vytvářená vaginálními stěnami odnášejí odumřelé buňky a bakterie, aby pomáhaly pochvu udržovat čistou a v rovnováze. Platí přitom, že každá žena je na konci dne svědkem občasné skvrny na spodním prádle. Může to být cokoliv, včetně výtoku, špinění a dalších věcí. Zde jsou tři typy tekutin, se kterými se můžete setkat.

Vaginální výtok

Vaginální výtok má četná pozitiva, jako je udržování čisté pochvy, odvrácení infekcí a poskytování lubrikace. Rozsah vaginálního výtoku odráží celkový zdravotní stav a může se lišit od člověka k člověku. Pokud však zaznamenáte podivný zápach nebo razantní změnu konzistence, je důležité poradit se s lékařem a dávat si pozor na jakékoli další příznaky. Tyto stavy jsou však běžné.

  • Výtok připomínající vaječný bílek: Označuje ovulaci, období, které umožňuje spermiím cestovat děložním čípkem za účelem oplodnění vajíčka.
  • Krémově mléčně bílý výtok: Před výtokem z vaječných bílků lze pozorovat krémový výtok, jež udržuje vaginální tkáň zdravou a zároveň působí jako přirozená lubrikace tím, že minimalizuje tření během sexu. Tato forma výtoku je extrémně běžná, takže pokud není výtok doprovázen určitými texturami nebo zápachem, je normální.
  • Červený nebo hnědý krvavý výtok: Tato forma výtoku je normální během menstruačního cyklu a pohybuje se od třešňově červené (na začátku) až po rezavě hnědou (na konci).
  • Světle žlutý až neonově zelený výtok: Může naznačovat příznaky infekce, jako je trichomoniáza či sexuálně přenosná infekce způsobená parazitem. Ženy zpravidla pociťují páchnoucí vaginální výtok, svědění genitálií a bolestivé močení.
  • Červený až tmavě růžový výtok: Výtok této barvy naznačuje, že dochází k nějakému druhu krvácení. Pokud se to stane krátce před nebo po menstruaci, je to pravděpodobně způsobeno předčasným krvácením či starou krví, která odkapává. Ve hře jsou ovšem i cervikální polypy, jež jsou nerakovinnými výrůstky v děložním čípku.
  • Šedý výtok: Tato forma výtoku ukazuje na známku bakteriální vaginózy, která poukazuje na přemnožení bakterií.

Mokro

Vzhledem k tomu, že pochva je samočisticí orgán, jež se pravidelně promazává, můžete se sem tam cítit trochu „zavlaženě“. Ve skutečnosti k tomu dochází hlavně během letní sezóny. Svalte to na své potní a mazové žlázy, které udržují vaši vagínu vlhkou.

Špinění

Špinění je velmi častým stavem u menstruujících žen. Jedná se o vaginální krvácení, jež není způsobeno měsíční menstruací ženy. Příčin může být několik, například můžete být těhotná, užíváte antikoncepční pilulky či jste ve fázi perimenopauzy.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK281/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat