Vaginálních tekutiny, ze kterých nemusíte být na nervy

Vagína je komplikovaný a dynamický ekosystém, jehož spokojenost závisí na mnoha bakteriích a vlhkosti. Je známo, že bývá citlivý na vnitřní i vnější změny, a proto se nedivte, když zaznamenáte tyhle tři typy vaginálních tekutin.

Dobře to příroda zařídila! Tekutiny produkované žlázami v děložním čípku a vaginálním otvoru a tekutina vytvářená vaginálními stěnami odnášejí odumřelé buňky a bakterie, aby pomáhaly pochvu udržovat čistou a v rovnováze. Platí přitom, že každá žena je na konci dne svědkem občasné skvrny na spodním prádle. Může to být cokoliv, včetně výtoku, špinění a dalších věcí. Zde jsou tři typy tekutin, se kterými se můžete setkat.

Vaginální výtok

Vaginální výtok má četná pozitiva, jako je udržování čisté pochvy, odvrácení infekcí a poskytování lubrikace. Rozsah vaginálního výtoku odráží celkový zdravotní stav a může se lišit od člověka k člověku. Pokud však zaznamenáte podivný zápach nebo razantní změnu konzistence, je důležité poradit se s lékařem a dávat si pozor na jakékoli další příznaky. Tyto stavy jsou však běžné.

  • Výtok připomínající vaječný bílek: Označuje ovulaci, období, které umožňuje spermiím cestovat děložním čípkem za účelem oplodnění vajíčka.
  • Krémově mléčně bílý výtok: Před výtokem z vaječných bílků lze pozorovat krémový výtok, jež udržuje vaginální tkáň zdravou a zároveň působí jako přirozená lubrikace tím, že minimalizuje tření během sexu. Tato forma výtoku je extrémně běžná, takže pokud není výtok doprovázen určitými texturami nebo zápachem, je normální.
  • Červený nebo hnědý krvavý výtok: Tato forma výtoku je normální během menstruačního cyklu a pohybuje se od třešňově červené (na začátku) až po rezavě hnědou (na konci).
  • Světle žlutý až neonově zelený výtok: Může naznačovat příznaky infekce, jako je trichomoniáza či sexuálně přenosná infekce způsobená parazitem. Ženy zpravidla pociťují páchnoucí vaginální výtok, svědění genitálií a bolestivé močení.
  • Červený až tmavě růžový výtok: Výtok této barvy naznačuje, že dochází k nějakému druhu krvácení. Pokud se to stane krátce před nebo po menstruaci, je to pravděpodobně způsobeno předčasným krvácením či starou krví, která odkapává. Ve hře jsou ovšem i cervikální polypy, jež jsou nerakovinnými výrůstky v děložním čípku.
  • Šedý výtok: Tato forma výtoku ukazuje na známku bakteriální vaginózy, která poukazuje na přemnožení bakterií.

Mokro

Vzhledem k tomu, že pochva je samočisticí orgán, jež se pravidelně promazává, můžete se sem tam cítit trochu „zavlaženě“. Ve skutečnosti k tomu dochází hlavně během letní sezóny. Svalte to na své potní a mazové žlázy, které udržují vaši vagínu vlhkou.

Špinění

Špinění je velmi častým stavem u menstruujících žen. Jedná se o vaginální krvácení, jež není způsobeno měsíční menstruací ženy. Příčin může být několik, například můžete být těhotná, užíváte antikoncepční pilulky či jste ve fázi perimenopauzy.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK281/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat