Nejzásadnější hormony pro zvýšení sexuální touhy

Hormony řídí mnoho věcí, včetně nálady, spánku, sexuální touhy, energie či hmotnosti. Bez které svaté šestice těch nejzásadnějších se žádné tělo neobejde? Odchylky nedovolte!

Nízké libido nebo třeba akné. I to jsou příznaky hormonální nerovnováhy, která může potkat úplně každého. V ideálním případě však tělo hormony nepostrádá a ani se nepere s jejich nadbytky. U těchto šesti klíčových hormonů, jež ovlivňují pleť, sexuální touhu i psychické rozpoložení, je to vždycky malér!

1. Estrogen

Estrogen je dobře známý jako hormon zodpovědný za ženské křivky a schopnost reprodukce, ale on také hraje hlavní roli při ochraně mozku, kostí, kůže a srdce. Hladiny estrogenu v průběhu času klesají, zejména po 40. roce, kdy se ženy blíží menopauze. Ženy, které jsou těhotné nebo užívají antikoncepční pilulky, mají obecně vyšší hladinu estrogenu a jsou náchylnější k melasmatu (hyperpigmentaci). Konzumace určitých fytoestrogenů, jako je lněné semínko, sója či rebarbora zdravou hladinu estrogenu jedině podporuje (1).

2. Testosteron

Zatímco většina lidí si myslí, že testosteron je pouze mužský hormon, ženy si ho také vytvářejí a potřebují jej. U žen se testosteron tvoří ve vaječnících a nadledvinách, což pomáhá chránit kosti a mozek. Je také faktorem hladiny energie a nálady. Při nízké hladině testosteronu mohou muži a ženy pociťovat sníženou chuť na sex, únavu, ztenčení a suchou kůži, ztrátu svalové hmoty a sníženou minerální hustotu kostí. K podpoře zdravé hladiny testosteronu pravidelně cvičte a jezte dostatek bílkovin a zdravých tuků (např. z vajec, ořechů, luštěnin a divokého lososa) (2).

3. Hormony štítné žlázy

Hormony štítné žlázy mají hluboký vliv na hladinu energie. Jedinci, kteří mají nízké hladiny neboli hypotyreózu, mohou pociťovat únavu, zácpu, vypadávání vlasů, přibírání na váze, nepravidelnou menstruaci, neplodnost, suchou pokožku a sníženou schopnost pocení. U hyperaktivní štítné žlázy (hypertyreózy) se zase objevuje ztráta hmotnosti, zrychlený srdeční tep, zvýšená chuť k jídlu a podrážděnost, stejně jako teplá, zpocená a zarudlá kůže. Pokud máte příznaky nebo si myslíte, že vaše hormony štítné žlázy nejsou v rovnováze, promluvte si se svým lékařem (3).

4. Kortizol

Kortizol je hormon, jež u mužů a žen vyvolává příznaky hormonální nerovnováhy. Při nárůstu kortizolu si můžeme všimnout zvýšené produkce mazu, což spouští akné a další zánětlivé kožní problémy. Když je kortizol zvýšený chronicky, vede to k nespavosti a řadě dalších zdravotních problémů. Ačkoli příliš mnoho tohoto hormonu škodí, kortizol hraje v těle důležitou roli. Pomáhá podporovat imunitní systém, reguluje záněty a vyrovnává krevní cukr a krevní tlak. Regulace tohoto hormonu a jeho účinek se tak stará o to, aby se v těle neustále udržovala homeostáza, tedy vyrovnané vnitřní prostředí.  K regulaci kortizolu vyřaďte prozánětlivé potraviny a pravidelně se hýbejte (4).

5. Inzulin

Inzulin se uvolňuje ze slinivky břišní a pomáhá tělu regulovat hladinu cukru v krvi, což je důležité pro energii, metabolismus a celkové zdraví. Když se hladina cukru v krvi zvyšuje konzumací nadbytečných forem cukru a rafinovaných sacharidů, zvyšuje se i riziko inzulínové rezistence. Abyste podpořili vyváženou hladinu cukru v krvi, ujistěte se, že jíte dostatek vlákniny a zdravých bílkovin a tuků a minimalizujte potraviny s vysokým obsahem sacharidů a cukrů (5).

6. Melatonin

Melatonin je hormon ovlivňující spánek. V ideálním případě se melatonin uvolňuje z epifýzy při západu slunce, což nám pomáhá usnout. Když je světlo (umělé nebo přirozené), produkce melatoninu klesá. Melatonin také poskytuje ochranu proti neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Doplňky melatoninu se dodávají v různých dávkách a formách.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500006/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560688/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534823/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat