Muži si nevybírají své partnerky pouze podle sexuální přitažlivosti

Plná ňadra, sexy rty, vosí pas a krásně tvarované hýždě. Je tohle to, po čem muži touží?

Žena po pětatřicítce utáhne muže jenom na svíčkovou, říká se sarkasticky. Ale ona to není pravda. Stejně jako rčení, že hlavní roli při namlouvání hraje sex-appeal neboli sexuální přitažlivost. Ani pro jedno pohlaví nemá ten nejzásadnější význam!

Je hezká tvářička víc než bujné poprsí?

Výzkum (1) ukazuje, že i když fyzická přitažlivost obvykle patří mezi zásadní vlastnosti, po kterých lidé u romantického partnera touží, ve skutečnosti není na prvním místě seznamu u mužů ani u žen. Mezi všemi účastníky byly nejdůležitější rysy, jako je inteligence, humor, poctivost, laskavost, celkový dobrý vzhled, přitažlivost tváře, životní hodnoty, komunikační dovednosti a spolehlivost.

Muži v průměru hodnotili dobrý vzhled a přitažlivost obličeje častěji než ženy, zatímco pro dámy byl evidentně nejdůležitější humor, stejně jako poctivost, laskavost a spolehlivost. Charakteristiky se na tomto seznamu objevily fráze typu „chci partnera, který bude mým nejlepším přítelem“.

Milenky versus životní partnerky

Když tuto studii (1) pro portál Cnn okomentoval Justin Lehmiller, výzkumník z Kinseyho ústavu, prozradil, že skutečně mnoho jeho mužských klientů uvádí, že si svého životního druha nevybírá na základě sexuální přitažlivosti. Navíc podle chicagské sexuální terapeutky Elizabeth Perri si někteří pánové osvojili pohled „buď/nebo“ a rozlišují ženy, které jsou skvělými manželkami a matkami, a ty, jež jsou sexuálně dobrodružné. Ale aby to bylo fér, je nutné vyzdvihnout, že i chemie v partnerství samozřejmě hraje roli.

Jak moc důležitá je sexuální přitažlivost ve vztahu?

Uspokojivý sex může pomoci chránit před psychickými potížemi, včetně úzkosti a deprese, pomáhá párům dosáhnout hlubšího spojení a zlepšuje spokojenost ve vztahu. U některých lidí pak nedostatek sexuální přitažlivosti vede k nevěře nebo rozvodu. Pro jiné se absence sexuální chemie stává problémem pouze tehdy, když se člověk naladí na společenská očekávání ohledně touhy (2). ​

Není žádným tajemstvím, že na páry je vyvíjen velký tlak, aby udržovaly aktivní milostný život. Lidé mají pocit, že existuje „ideální“ sexuální frekvence, které je třeba dosáhnout, přičemž jakýkoli nezájem o intimitu se obecně považuje za problém, jež se musí řešit. Přitom u některých dvojic může sexuální touha časem narůst, když se na ni zaměří. Jiným zase vyhovuje intimní sblížení jednou za uherský rok (2).

Zdroje: (1) www.psycnet.apa.org/record/2008-00092-010, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10001731/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat