Seznamovací aplikace těží z atraktivních lidí

Čím atraktivnější vzhled uživatelů virtuální seznamky, tím více zisků pro aplikační společnosti. Zaujatost upozorňující na „hezké lidi“ prostě vydělává nejvíc!

K čemu slouží on-line seznamovací aplikace, to je jasné asi každému. Mají lidem umožnit a hlavně usnadnit navazování nových vztahů, zejména těch partnerských. A tisíce, spíše možná miliony uživatelů po celém světě, tuto pomoc vítají všemi deseti. Není ale tak nezištná, jak se tváří. Dnes se vydělává vážně na všem, takže láska nemůže být výjimkou.

Vzhled jako dobrá investice

Jistá zahraniční studie (1) analyzovala tříměsíční data celkem 240 tisíc uživatelů neidentifikované seznamovací aplikace v Asii, přičemž zjistila, že její algoritmus více propaguje a upřednostňuje profily atraktivních lidí. Náhoda? Ale kdepak. Její autoři, kterými jsou odborníci z Washingtonské a Carnegie-Mellonovy univerzity, se domnívají, že tato zaujatost k popularitě a přitažlivému vzhledu má zvýšit zapojení zájemců o vztah a tím i zisky pro datovací platformu, především pak z předplatného a nákupů v aplikaci. „Přestože tyto seznamovací platformy mají umožnit spojování všech se všemi, otázka týkající se spravedlnosti a jejich algoritmů je poněkud zavádějící,“ shrnuje výsledky bádání vědecká výzkumnice a spoluautorka studie Soo-Haeng Cho (2).

Pravda, co je vážně smutná

Její expertní tým vytvořil testovací model, na jehož základě zjistil, že doporučování „obyčejných“ profilů, tedy méně atraktivních jedinců, vydělává aplikační společnosti podstatně méně peněz a pozor – dokonce nabízí uživatelům méně shod, čímž se šance na seznámení samozřejmě snižují. „Ačkoli jsme se zaměřili na jednu konkrétní seznamovací platformu, náš model a analýzu lze aplikovat i na další platformy, které dávají doporučení svým uživatelům s různými vlastnostmi,“ odkrývá pozadí virtuálního světa seznamování odbornice Soo-Haeng Cho.

Zdroje: (1) www.pubsonline.informs.org/doi/10.1287/msom.2022.0132, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1009540






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat