Od celibátu přímo do spárů deprese

Když člověk trpí úzkostnými stavy, sex si zkrátka nemůže užít. Pokud se mu úplně vyhýbá, má zase nakročeno k depresím. Psychika je s erotikou úzce propojená!

Sex je příjemný, zdravý a prospěšný, proto bychom se mu podle odborných doporučení měli věnovat pravidelně. Jenže to neděláme! Na globální pokles erotické aktivity již upozornilo více studií, včetně té, o které se zmiňuje magazín The Journal of the American Medical Association (1). Její autoři se domnívají, že právě on souvisí s rostoucí mírou úzkostí a depresí, která svět doslova válcuje. Vážně je milování s duševním rozpoložením tak úzce spjaté?

Něco jako zákon akce a reakce?

„Úzkost je jedním z hlavních faktorů přispívajících k erektilní dysfunkci mužů,“ potvrzuje americký certifikovaný sexuolog Joe Kort (2) s tím, že ani opačnému pohlaví tenhle stav nedělá žádné laskavosti. „I ženy bojující s úzkostí mají sexuální dysfunkce zahrnující neschopnost vzrušení i dosažení orgasmu. Výjimkou není ani bolest při pohlavním styku,“ dodává jmenovaný expert. Jeho slova se opírají o nedávný výzkum (3), který mimo jiné prokázal, že porucha genitální penetrace je desetkrát častější u dam s úzkostnými stavy. Když tedy není psychika v pohodě, nemůže být ani dobrý sex. A opačně to funguje velmi podobně.

Od celibátu k depresi

Objevují se názory, že dodržování sexuálního celibátu může mít určité výhody, které zahrnují například zlepšenou schopnost sebeovládání, hlubší sebepoznání a samozřejmě i takřka nulové riziko přenosu pohlavních chorob. Na stranu druhou jsou tu však i negativa. Ona má totiž naprostá absence fyzických projevů lásky hodně co dělat s depresí, varují vědci (4). I tady se tedy ukazuje, že sex do psychiky člověka zasahuje víc než dost. „Sexualita je součástí lidského bytí, takže pokud někdo nemá zdravý sexuální život nebo byl dokonce vychován v přesvědčení, že sex je tabu a vyhýbá se mu, pak to může mít jisté dlouhodobé následky na duševní zdraví,“ uzavírá kalifornský psycholog Robert Moody.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2767066, (2) www.psycom.net/sex-and-mental-health, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900810/, (4) www.newswise.com/articles/involuntary-celibacy-contributes-to-depression







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat