O erektilní dysfunkci je třeba mluvit

Když se erektilní dysfunkce objeví poprvé, mohou být zúčastnění překvapení, zmatení nebo dokonce rozčilení. Lidé, jejichž tělo to doteď pracovalo bez problémů, se mohou obávat, co to znamená pro jejich zdraví – a především sexuální život.

Je běžné se domnívat, že součástí problému je nedostatek přitažlivosti nebo zájmu, ale není tomu tak vždy. Erektilní dysfunkce je běžný problém, který postihuje značné procento mužů, zejména s přibývajícím věkem, a existuje celá řada potenciálních příčin, takže je důležité nedělat unáhlené závěry.

Nejlepší způsob, jak to společně zvládnout, je poznávat a přijímat svá těla a potřeby toho druhého, jasně komunikovat o očekáváních a vytvářet plány pro řešení jakýchkoliv obav.

Komunikace je základ

Partnerům, kteří nejsou zvyklí být zranitelní, může být nepříjemné vytahovat tak osobní a citlivé téma a mnozí chtějí vzájemně respektovat prostor pro zpracování. Může to být těžké téma k rozhovoru, našlapujte proto pozorně, ale nevyhýbejte se tomu.

I když se najde příčina nesouvisející s duševním zdravím, může být osvobozující mluvit o tom, jak erektilní dysfunkce ovlivňuje životy a vztahy, a začít zkoumat osobní historii, přesvědčení a zkušenosti s erektilní dysfunkcí, sexem a sexualitou.

Je důležité pochopit, že osoba s erektilní dysfunkcí může mít pocit, že je „na stole“ velmi osobní aspekt jejího života a jejího těla. V každém případě by to mělo být téma jen pro zúčastněné partnery – není potřeba to sdílet s přáteli.

Chcete-li být podporujícím partnerem, je důležité se vzdělávat. Pokud se vám nedaří o této zkušenosti mluvit, shromažďování nových informací vám může pomoci zahájit konverzaci nebo rozptýlit mylné představy, které někdy ztěžují rozhovor. Kvalifikovaný terapeut, sexuální vychovatel nebo podpůrný lékař může pomoci rozptýlit fámy nebo dezinformace a odpovědět přímo na otázky.

Společné řešení problémů

Někteří lidé s erektilní dysfunkcí preferují soukromí a prostor a snaží se dozvědět více o svém vlastním těle a sexualitě. Pokud jsou však otevřeni začlenění partnera do procesu objevování, může spolupráce prospět vzájemné blízkosti a empatii.

Někdy je erektilní dysfunkce známkou mezilidských problémů ve vztahu, a je důležité rozlišit, zda k tomu přispívá stres nebo tlak. Nejdůležitější je otevřeně o problémech mluvit, aby bylo možné je řešit. Pro partnery může být uklidňující, že příčinou nebývá jen jeden problém. Pokud se ale jedná o problémy v mezilidských vztazích, komunikace zabraňuje jejich prohlubování.  

Pokud je erekce něco, co je pro partnery sexuálně důležité, mohou ji zajistit spolehlivé zásahy. Krémy, pilulky a injekce mohou nastartovat erekci a další pomoc může snížit stres, který někdo pociťuje spojený s tlakem na výkon.

Partneři si mohou navzájem pomáhat sledovat vzorce, které se objevují, aby pomohli určit nejlepší denní dobu pro sex, preferované pozice nebo stimulační techniky a další faktory, které mohou podpořit erekci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562253/, náwww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9584785/, zory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat