Pravda o šťastných párech. Drobnosti, které zamilovaní tají

Určitě máte ve svém okolí nejméně jednu dvojici, která – ačkoli jsou spolu již léta – stále působí zamilovaně, harmonicky a nerozlučně, takže ve vás vyvolává pocit, že si v ní partneři snad nikdy neřekli jediné křivé slůvko, a vrhá vás do depresí při pohledu na váš vlastní vztah.

Upřímně řečeno, pokud byste se s takovými postřehy oné „dokonalé“ dvojici svěřili, nejspíš byste je rozesmáli. Každý pár řeší problémy a rozhodně se nevyhne občasným sporům a hádkám. Tak to prostě je. A občas se za fasádou věčného štěstí a zamilovanosti neskrývají právě pěkné věci...

Takže až zase budete smutnit, že s partnerem či partnerkou netvoříte tak harmonickou dvojici, pamatujte, že:

I podvádějící partneři/partnerky žijí ve šťastných vztazích

Pokud jeden z dvojice dopouští nevěry, vůbec to nemusí znamenat, že je ve vztahu nešťastný či nespokojený. Naopak – nejrůznější průzkumy dokazují, že i nevěrníci a nevěrnice vedou (podle nich samých) skvělý partnerský život. Tak například během studie provedené na americké Rutgers University uvedlo plných 56 % manželů, kteří byli své partnerce nevěrní, že jsou v manželství velmi šťastní.

Harmonické dvojice se hádají. Pravidelně. A intenzivně.

Další průzkumy pak ukázaly, že partneři, kteří charakterizovali svlj vztah jako šťastný, přiznali, že se se svým protějškem hádají alespoň jednou týdně. Výzkum na Florida State University pak zjistil, že dvojice, v níž spolu partneři pravidelně vedou „rozzlobenou, ale upřímnou“ konverzaci, jsou z dlouhodobého hlediska šťastnější než páry, jež se takovým rozhovorům vyhýbají.

Mimochodem, má to háček – v dalším z průzkumů vyšlo najevo, že 90 % šťastných partnerů a partnerek svému protějšku při hádce nikdy nenadávalo (jak se zdá, i to je klíč ke štěstí).

Bezdětné páry jsou šťastnější

Je to vlastně logické – děti a jejich výchova jsou na špičce pomyslného žebříčku témat, o něž se partneři hádají nejčastěji. Takže pokud dvojice děti nemá, odpadá důvod většiny sporů. Navíc tak mají partneři na sebe více času, především na budování svého vztahu. Tím nikdo neříká, že byste si neměli pořizovat děti, jen mějte na paměti, že pokud děti máte, nebudete nikdy působit tak vyrovnaně jako bezdětné páry.

Sex není všechno

Panuje všeobecná představa, že šťastné páry mají spoustu sexu. Ale podle všeho to není tak docela pravda. Ano, sex je pro vztah důležitý, nicméně není pro štěstí podmínkou. Pokud si nerozumíte v ostatních oblastech života, s milováním si dlouho nevystačíte.

Mimochodem, průzkumy se zabývají i otázkou, kdy by spolu v počátcích vztahu měli partneři spát. Cornell University zjistila, že nejšťastnější manželé se poprvé se svým protějškem milovali až měsíc po seznámení. Naopak sex na prvním rande štěstí nezaručoval (i když ho samozřejmě ani nevyloučil).

Že někdo deklaruje lásku na FB, neznamená, že je šťastný

Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo na svůj facebookový profil neustále uveřejňuje statusy, v nichž deklaruje, jak je ve vztahu šťastný, postuje fotky, na nichž je „se svým miláčkem“ apod. Možná vás tím uvádí do stavu deprese a smutku, protože vy jaksi nemáte nic tak do očí bijícího, co byste mohli uveřejňovat, ale pamatujte, že Facebook a podobné sociální sítě patří do kategorie virtuální reality a s realitou životní nemusejí (a často nemají) nic společného.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat