Jak dostat hádku pod kontrolu dřív, než napáchá víc škod, než je nutné

18.11.2017 | Vztahy

Hádky se nevyhnou žádnému vztahu. Pokud vám nějaká dvojice tvrdí, že se nikdy nehádá, nejspíš není tak docela upřímná. I když nejsou spory nijak příjemnou záležitostí, občas není jiné řešení. Ovšem podobu hádky byste měli mít vždy pod kontrolou. Jak?

Občas se stane, že se i nevinné dohadování zvrtne v nepříjemný boj, v němž obě strany vysloví spoustu zraňujících obvinění a necitlivých vět. Následky takové hádky pak mohou bolet ještě hodně dlouho. Nejlepší je tedy se do takto extrémní situace nedostat. I vyostřenou hádku totiž ještě můžete dostat pod kontrolu. Jak?

Pauzu, prosím

Zcela zastavit hádku a ignorovat spor by byla chyba. Ovšem pokud máte pocit, že se vám výměna názorů vymyká z rukou, prostě požádejte o pauzu, abyste si mohli utřídit myšlenky a dopřáli si oba chvíli na oddech a „vychladnutí“. Pak se k problému zase vraťte. Uvidíte, že budete mít mnohem jasnější hlavu a spor nebudou provázet tak výbušné emoce.

V ložnici ne

Variantou na žádost o přestávku může být změna prostředí. Zkrátka zkuste přesunout hádku do jiné místnosti, než kde začala. Dost často i tato malá změna naruší gradaci sporu, takže se nepřesune „za hranu“. Mimochodem, zkuste se co nejméně hádat v ložnici – ta by měla být místem odpočinku, ne vyhraněných chvil, které vám pak bude připomínat…

Co mi říkáš

Občas se hádka vyostří jen proto, že pod náporem emocí vlastně partneři nepochopí, co se navzájem snaží sdělit. A tak zkuste zopakovat to, co vám vaše drahá polovička říká, svými vlastními slovy a ujistit se, že přesně to má tedy na mysli. Jednak si vyjasníte pozice a jednak trochu uberete z napějí, které mezi vámi panuje.

Pozor na tón

Tohle je možná dost těžké, ale snažte se i v hádce kontrolovat nejen hlasitost, ale i zabarvení svého hlasu. Občas totiž necháváme promlouvat negativní emoce právě tónem, kterým říkáme i docela nekonfliktní věc. A to dokáže situaci ještě eskalovat. Hlavně pozor na posměšný tón, uštěpačný nebo agresivní.

Je to jen hádka

A na závěr to nejdůležitější. Občasné hádky jsou normální. Někdy i potřebné. A nejsou konec světa nebo důkaz, že už vás partner/partnerka nemiluje. Pokud k nim nedochází často a nepřekračují jistou míru, pak se jimi nemusíte trápit víc, než je nutné. Prostě snažte konflikt co nejrychleji vyřešit, abyste si zas mohli užívat vzájemnou blízkost a lásku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat