Šetřit životní prostředí můžete i při praní

31.03.2017 | Testování

Stále více rodin se snaží chovat ohleduplně k životnímu prostředí. Spousta z nás poctivě třídí odpad, snaží se neplýtvat jídlem, kupuje elektroniku s nízkou spotřebou energie… Věděli jste ale, že přírodu můžete chránit i při tak obyčejné činnosti, jako je praní?

Stačí dodržovat několik základních pravidel – a životní prostředí vás bude milovat!

U pračky to začíná

Pokud se chystáte kupovat novou pračku, budete možná překvapeni, kolik výrobců již na ekologii myslí. Porozhlédněte se po spotřebiči s nízkou spotřebou a speciálními „eko programy“.

Vždy s praním počkejte, až budete mít opravdu dostatek prádla, aby pračku zcela naplnilo. Plýtvat vodou, elektřinou či pracím prostředkem kvůli pár kouskům oblečení rozhodně není k životnímu prostředí šetrné.

Tekutý prací gel Bio-D


Univerzální, koncentrovaný, přírodní tekutý prací prostředek na bílé i barevné prádlo, bez dráždivých enzymů, použitelný v pračce i pro ruční praní. S příjemnou svěží lesní vůní jalovce a mořské řasy díky esenciálním olejům z rostlin. Vhodný i pro velmi jemné materiály jako hedvábí, kašmír nebo vlna.
Účinný již od 30°C, vyroben z čistě přírodních zdrojů.
Gel je hypoalergenní, vhodný i pro citlivou pokožku a děti. Bez chemie, bez palmového oleje.

O pračku se také starejte – prodloužíte tak její životnost. Nemusíte kupovat speciální chemické přípravky, vystačíte si s obyčejným (ale velmi účinným) octem, který spotřebič nejen vydezinfikuje, ale také zbaví vodního kamene.

Jak prát

Zatímco naše babičky dříve vyvařovaly, co mohly, dnes už je jasné, že vysoké teploty nejsou pro praní nutné. Zcela dostačující je praní na čtyřicítku.

Dětské oblečení či ručníky pak stačí prát na 60 stupňů, na devadesátku perte pouze výjimečně, například když máte miminko s ekzémem apod.

Vyšší teploty se rovněž hodí v případě, že některý ze členů domácnosti onemocní a je nutné se ujistit, že viry ani bakterie v prádle nepřežily (opět u většiny stačí 60 stupňů).

Ekologie v každé dávce

Důležité je rovněž zvolit správný prací prostředek. Ty, jež běžně seženete v obchodě, jsou často plné chemie (fosfáty, barviva, tenzidy, parfémy…). A není třeba si nic nalhávat – s ochranou životního prostředí mají takové prášky či prací gely jen málo společného.

Naštěstí jsou dnes běžně k dostání i prací prostředky, jež jsou k přírodě šetrné. Jeden takový měly možnost vyzkoušet i naše testerky. Jak byly s Tekutým pracím gelem s vůní jalovce a mořské řasy značky Bio-D spokojeny?

„Gel pere výborně, docela si poradil i se znečištěnými plenkami pranými na devadesátku. Je hypoalergenní, vhodný i pro citlivou pokožku a děti. Neobsahuje fosfáty, konzervanty a enzymy. A to se mi zamlouvá. Škoda, že výrobci různých značek nehledí více na životní prostředí tak jako výrobce tohoto gelu,“ povzdechla si v hodnocení testerka Veerun.

Ostatně šetrnost gelu Bio-D k přírodě oceňovala většina uživatelek, jež jej měla možnost vyzkoušet. Moc se mi líbí, že je přípravek šetrný k přírodě a vlastní řadu certifikátů – HCS, vegan... Mám ráda produkty, které nebyly testované na zvířatech. Trochu jsem se obávala, jak si poradí s prádlem, ale zvládl to skvěle!“ byla nadšená testerka Simushkas.

Podle zkušeností testerek je jasné, že i ekologický prací gel je velmi účinný při praní prádla a poradí si i se „záludnými“ skvrnami. Gel se dobře rozpouští i při nízkých teplotách či při praní v ruce a prádlo je po uschnutí měkké a nadýchané. Stačí ho menší množství a vypral i skvrnu po ovoci,“ napsala Ivuse81.

„Zkusila jsem ho na hodně znečištěné prádlo – z lesa a látkové plíny – a jsem hodně spokojená. Myslím, že z ekologických prostředků, které jsem kdy použila, pere nejlépe,“ uzavřela testerka lagerthaa.

Máte s tekutým pracím gelem Bio-D také zkušenosti? Podělte se o ně i s ostatními čtenářkami! Své hodnoceí můžete přidat ZDE.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat