Pánve jako nové. Jak je vyčistit a neublížit jim?

20.07.2017 | Testování

S mytím nádobí přišla většina z nás do styku už v raném dětství a trénujeme ho skoro každý den. Z toho by se dalo usoudit, že o něm nejspíš víme úplně všechno! Jenže tak tomu vždycky není. Jak vydrhnout i ty nejchoulostivější povrchy vašich pánví či hrnců?

Není pánev jako pánev

O tom, jak se o daný kus nádobí starat, rozhoduje především jeho materiál. Jak vyčistit jednotlivé povrchy?

Litina


Na choulostivé povrchy, jako je například teflon, se vyplatí používat speciální houbičky. Třeba PUR Active od Viledy!

Litinové pánve jsou náchylné k rezavění, proto je po každém umytí dobře osušte a pomocí papírové utěrky na povrch naneste tenkou vrstvičku obyčejného stolního oleje. Tím veškeré litinové nádobí ochráníte.

Nerez

Nerezové nádobí vždy ihned utřete do sucha a dbejte na odstranění všech zbytků jídla. Zbytky slaného jídla smyjte co nejdříve, jinak mohou způsobit tzv. důlkovou korozi. Nerez se velmi dobře čistí jednoduchou pastou z jedlé sody a citronové šťávy.

Hliník

Na hliníkovém nádobí se časem mohou objevit tmavé skvrny, které se dají snadno odstranit. Do poškozeného hrnce nalijte vodu, vymačkejte do ní šťávu z jednoho citronu a zvolna povařte, dokud hliník nezíská znovu lesk.

Teflon

Teflon je velmi choulostivý povrch, takže zapomeňte na drhnutí drátěnkou. Pokud se vám na teflonu něco připeče, rozehřejte na pánvi hrubozrnnou sůl a poté umyjte saponátem. Teflonové pánvičky mezi sebou prokládejte papírovými utěrkami, aby se povrchy vzájemně nepoškrábaly. Při mytí používejte jen jemnější stranu houbičky na nádobí, případně houbičky přímo určené pro čištění choulostivých povrchů.

Když houbička pomáhá

Právě vhodně zvolená houbička vám může výrazně usnadnit práci s mytím nádobí – jednak díky ní odstraníte dokonale všechny nečistoty, včetně těch připálených, jednak s ní neublížíte svému nádobí. Takovou je houbička PUR Active od Viledy, jež byla speciálně vyvinuta pro jemné povrchy, jako je teflon či sklokeramické desky. Hrubá strana houbičky je vyrobená ze speciálního PUR aktivního materiálu, který špínu nejdříve jen naruší a až potom ji odstraní. Díky tomu nedochází k poničení kuchyňského vybavení a vy se rychle, účinně a bezpečně zbavíte zaschlé špíny, nepoškrábete žádný povrch a ušetříte svůj čas i energii. Ostatně se o tom mohlo přesvědčit 28 našich testerek!


Houbičky PUR Active od Viledy naše testerky jednoznačně nadchly.

„Z houbiček jsem nadšená. Použila jsem je na obyčejné mytí nádobí, ale i na drhnutí připálených hrnců a sporáku. Líbí se mi tvar, houbička se dobře drží. ‚Drsnější‘ strana opravdu špínu odstraňuje bez většího přitlačení, ale zároveň nic nepoškrábe. Určitě u nich zůstanu,“ hodnotila testerka a.nnysek.

Podobné nadšení vyjádřila i testerka Medvedova.slecna: „Naprosto suprová houbička. Odstraní mastnotu jak nic. Sama jsem nevěřila, ale vyčistila i pánev mastnou od topinek zatuhlou slušných pár dnů. Od teď nic jiného nepoužívám a mastnotu ničím jiným pryč nedostávám.“

„Houbičku od Viledy bych nazvala ‚formulí 1‘ mezi houbičkami. Vyčistí opravdu vše – od připáleného nádobí po troubu, a to bez jediného škrábance. Je příjemná do ruky, sice je o něco větší než klasické houbičky, ale o mnoho víc a déle vydrží. Zkrátka všem ji doporučuji a doporučovat budu dál,“ napsala testerka lehav.

„V zásilce jsem obdržela 2 houbičky. Jednu jsem použila klasicky na mytí nádobí, respektive teflonových pánví a hrnců. Mám staré pánve, které jsou již na hranách trochu opálené. Vyčistila jsem je snadně i bez ‚hrubého násilí‘. Neškrábou, a přitom skvěle čistí. Druhou houbičku jsem použila na čištění zeleniny – mrkve a nových brambor. Také skvělé! Vřele doporučuji všem,“ shrnula testerka voljaro.

Hodnocení všech testerek i ostatních uživatelek si můžete přečíst ZDE.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat